Udda, vemodig och snygg sektthriller

Så bra är Amir Chamdins ”Partisan”, med Fares Fares och Johan Rheborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Partisan”.
Foto: Mårten Tedin, Warner Bros/Viaplay.
”Partisan”.

TV

TV-RECENSION Starkt skådespel, ypperlig regi och en effektiv hushållning med information.

Viaplays ”Partisan”, om ett sektliknande gäng med ekologiska odlare som håller på med något skumt på sidan av, är en udda, obehaglig och lyckad thriller.


Partisan

Viaplay
Säsong 1
Av bl a Amir Chamdin och Fares Fares, med bl a Fares Fares, Johan Rheborg, Anna Björk, Emelie Garbers, Sofia Karemyr, Ylvali Rurling, Linus Wahlgren.


THRILLER Efter roller i ”Chernobyl”, ”Westworld” och ”Tyrant” gör Fares Fares sin första svenska tv-roll på länge, i Viaplays ”Partisan”. En hemlighetsfull, udda och lugn thriller, där Leonard Cohens ”The partisan” sätter den vemodiga stämningen.
Skådeplatsen är det slutna jordbrukssamhället Jordnära, där en suspekt grupp ekofanatiker med kraftiga sektvibbar och högerextrema drag odlar grönsaker, drillar gymnaster – och isolerar unga, vackra människor från omvärlden.
Högsta hönsen är Maude (Anna Björk) och Kent (Johan Rheborg), och i ”ledningsgruppen” finns också Kents fru Susanne (Emelie Garbers), som är läkare och ”coach” och aktivitetsledaren Richard (Linus Wahlgren), och man kan väl inte direkt säga att de inte är vad de ser ut att vara. Tvärtom är de precis vad de ser ut att vara: spritt språngande galna.

Det är uppenbart att något djävulskap döljer sig under den pittoreska ytan. Men vad?
Steg för steg får man veta mer, i ungefär samma takt som seriens protagonist, som alltså spelas av Fares. Hans Johnny kommer till Jordnära som chaufför åt de föräldralösa systrarna Nicole (Sofia Karemyr) och Maria (Ylvali Rurling), som ska bo hos Kent och Susanne, och stannar för att köra lastbil åt Kent. Och börjar ana oråd när han blir satt på att gräva en grav.
Men vem är han själv, egentligen?
Skådespeleriet är starkt, inte minst av Rheborg som här befinner sig en bra bit utanför sin komfortzon, och Amir Chamdins ypperliga regi höjer, tillsammans med Mårten Tedins foto, serien till någonting utöver det visuellt vanliga. Dessutom är ”Partisan” ovanlig på det vis att den aldrig avslöjar för mycket, vilket håller mystiken och nyfikenheten levande till och med efter att man har sett klart den.
Det är lite frustrerande, men också verkningsfullt.


”Partisan” har premiär på Viaplay den 16 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE