Tv-recensioner

80-talsserie med becksvart humor och feelgoodfaktor noll

Av: 

Karolina Fjellborg

Rose Byrne i ”Physical”.
Rose Byrne i ”Physical”.

TV

TV-RECENSION Rose Byrne briljerar som en själsligt plågad hemmafru som rycks med i 80-talets fitnesshysteri i Apples iskalla komedi ”Physical”.

Betyg: 3 av 5 plus
Physical

Apple TV+
Säsong 1
Av Annie Weisman, med bl a Rose Byrne, Rory Scovel, Dierdre Friel, Della Saba, Lou Taylor Pucci, Paul Sparks.


DRAMAKOMEDI Netflix har grävt 80-talsguld med ”Stranger things” och ”GLOW”, och nu tar Apple oss med tillbaka till samma tid med Annie Weismans ”Physical”. En serie som bjuder på nästan samma mängd benvärmare, spandex, neon och stora hår som ”GLOW” – men har ett betydligt elakare drag. Och feelgoodfaktor noll.

Komedin är becksvart.
Rose Byrne spelar hemmafrun Sheila Rubin. Hon bor i soliga San Diego, men innanför hennes perfekta yttre är det mörkt. Riktigt mörkt.

Hon är gift med en man (Rory Scovel) som knappast är någon vinstlott. Hon är uttråkad och desillusionerad, och plågas inte bara av bulimi och en oerhört skev kroppsuppfattning, utan även av en inre röst (som vi tittare hör) som spottar ur sig giftiga förolämpningar mot både henne själv och andra.
Alla är feta, värdelösa och dumma i huvudet.

Men efter att ha följt efter en kvinna som fascinerar henne (Della Saba), upptäcker Sheila något som sakta men säkert förändrar hennes liv, förbättrar hennes självkänsla och väcker den slumrande affärskvinnan inom henne; aerobics. Och en fitnessguru med Jane Fonda-vibbar och ett knoppande videoimperium börjar ta form.

”Physical” har, precis som Sheila själv, en del problem att ta itu med. För mycket tid ägnas åt Sheilas makes ganska tråkiga lokalpolitiska förehavanden, och framför allt är tonen besk i överkant. Det är verkligen inte en serie för alla, eftersom den är befolkad av huvudsakligen förkastliga människor.
Men det är en serie som växer, och har potential. Byrne är suverän som en självhatande antihjältinna som byter en besatthet mot en annan, och till skillnad från många andra 80-talsskildringar undviker den här frestelsen att vältra sig i tuggummidoftande nostalgi. (Även om den ser absolut fantastisk ut.)
Nedrigt men roligt och bitvis insiktsfullt om den typ av sårigt kvinnligt självförakt som göder hela industrier.


”Physical” har premiär på Apple TV+ den 18 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat


Publisert:

LÄS VIDARE

Tungsinne, folktro och vidunderligt vacker natur i ”Katla”

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Rose Byrne

Apple TV+

Tv-serier