HBO Max (tidigare HBO Nordic)

HBO:s första norska serie är skruvad och oemotståndlig

Så många plus får ”Beforeigners”

Av: 

Karolina Fjellborg

Krista Kosonen och Ágústa Eva Erlendsdóttir i ”Beforeigners”.
Krista Kosonen och Ágústa Eva Erlendsdóttir i ”Beforeigners”.

TV

TV-RECENSION Norska ”Beforeigners” blandar sci-fi-mysterium, kriminalhistoria, snutkompiskomedi och samtidssatir, och har ett alldeles förtjusande sinne för humor.

Betyg: 4 av 5 plus
Beforeigners
HBO Nordic
Del 1-5
Av Anne Bjørnstad och Eilif Skodvin, med bl a Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen, Agnes Kittelsen, Ágústa Eva Erlendsdóttir, Stig Henrik Hoff och Oddgeir Thune.


SATIRISK SCI-FI-DECKARE Inledningsvis känns HBO Nordics första norska originalserie som en hopplöst övertydlig allegori kring dagens flykting- och migrationssituation.
Tills man inser att ”Beforeigners” har så många fler strängar på sin lyra, och är en skön och skruvad blandning av sci-fi-mysterium, kriminalhistoria, snutkompiskomedi och samtidssatir, som undviker att ta sig själv på för stort allvar och har ett alldeles förtjusande sinne för humor.
Det lär med andra ord att snackas om den här serien i höst, och japp, du måste verkligen se den.
Ett märkligt fenomen inträffar runt om i världen. Ljusblixtar syns i haven, och människor från tidigare epoker – stenåldern, vikingatiden och sent 1800-tal – kommer upp till ytan i dess spår. Utan uppfattning och hur eller varför de har kommit till nutiden, och utan möjligheter att ta sig tillbaka till sin egen tid.
Dessa ”framvandrare” måste nu integreras i det moderna samhället, och Oslo, där historien utspelar sig, blir snart en smältdegel av mat, musik, gatuliv och andra kulturuttryck från olika tidsåldrar. ”Multitemporala” par bildas, nutidsmänniskor kommer ut som ”transtemporala”, och på högerkanten uppstår ”tidsistiska” tendenser, medan man på vänsterkanten talar om vikten av ”flertemporala arbetsplatser” och föredrar att använda termen ”folk av fornnordisk härkomst” framför ordet ”viking”, som kan uppfattas som stötande.
Våra guider genom denna bisarra men träffsäkra parodi på samtiden, såväl som genom den kriminalgåta som börjar veckla ut sig då en okänd kvinna med stenålderstatueringar hittas mördad, är poliserna Lars Haaland (Nicolai Cleve Broch) och Alfhildr Enginnsdottir (Krista Kosonen). Han är en utbränd kriminalare med missbruksproblematik, vars fru har lämnat honom för en piprökande 1800-talssprätt. Hon är en före detta sköldmö som har utbildat sig till polis och blivit anställd/inkvoterad som en del i polismyndighetens integrationsprogram.
Tillsammans är de oemotståndliga. Precis som den här serien.

”Beforeigners” har premiär på HBO Nordic den 21 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE


Publisert:

LÄS VIDARE

Oktoberfest! 15 tv-serier som gör hösten härligare

ÄMNEN I ARTIKELN

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Tv-recensioner

HBO

Tv-serier