Första titten på Viaplays thriller ”Ingen utan skuld” – om svensk vapenexport

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Jens Hultén och Veta Vitali i ”Ingen utan skuld”.
Foto: Viaplay.
Jens Hultén och Veta Vitali i ”Ingen utan skuld”.

I Viaplays thrillerserie "Ingen utan skuld" hamnar den svenska vapenexportens baksidor under luppen.

Nu finns en första teaser.

I höst är det premiär för Viaplays "Ingen utan skuld", med Jens Hultén och "Bonusfamiljen"-stjärnan Vera Vitali i huvurollerna.

Serien beskrivs som en politisk thriller om "dubbelmoral och skuld", där Sveriges kontroversiella roll inom den internationella vapenexporten utgör basen.

Hur rimmar vår roll som neutral fredsstiftare med vår roll som en av världens största tillverkare och exportörer av vapen?

Jens Hultén (från bland annat ”Johan Falck”-filmerna och Tom Cruise-rullen "Mission: Impossible – rogue nation") gör huvudrollen som Robert Kastell. En man som "rekryterades som ung till en topphemlig och lömsk organisation under falska övertygelser om att han utgjorde en viktig instans för Sverige och svensk neutralitet", men sedan, för att kunna lämna organisationen, fejkade sin egen död, flydde landet och levde i exil i många år.

Nu kommer han tillbaka hem, för att söka hämnd på den vän som försökt mörda honom och ta tillbaka det han förlorat.

Vitali spelar krönikören Åsa Schiller-Fantuzzi, vars pappa gick från hyllad journalist till alkoholiserad förtidspensionär när hon var barn, och nu är en bitter man "besatt av konspirationsteorier om 80-talets vapenexport".

Andra på rollistan är Josefin Asplund, Joel Spira, Simon J. Berger, Bahar Pars, Björn Bengtsson och Krister Henriksson, som spelar Marianne. En transvestit med ett förflutet i ett kriminellt sällskap.

Så här ser den första titten ut:

"Ingen utan skuld" består av åtta delar, får premiär på Viaplay i höst, och kommer senare även att visas i TV3. Manus är skrivet av Peter Arrhenius ("Svartsjön"), Malin Lind Lagerlöf ("Farang") och Fredrik T. Olsson ("Jordskott"). Regisserar gör svensk-franska Charlotte Brändström.


Publicerad:

LÄS VIDARE