”Vi motsätter oss de slavliknande kontrakten”

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2016-11-21

Medlemsorganisationen KLYS sätter press på "Idol" efter strejkhotet

Musikerförbundets krav på "Idol" får ytterligare uppbackning.

Nu tar kulturbranschen ställning i konflikten.

– Vi motsätter oss därför de slavliknande kontrakt som Idol-artisterna erbjuds, skriver organisationen KLYS i ett pressmeddelande.

Musikförbundet hotar med strejk om inte produktionsbolaget Fremantlemedia förbättrar arbetsvillkoren för deltagarna i TV4:s flaggskepp ”Idol”.

Om bolaget inte tecknar ett nytt kollektivavtal före klockan 14.00 nästa fredag riskerar fredagsfinalen att ställas in på grund av strejken.

I fredags slöt även facken inom 6F, som är ett samarbets mellan fackförbund inom LO, Byggnads, Seko, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas Förbund, upp bakom Musikerförbundets krav. Om Fremantlemedia fortsatt vägrar kollektivavtal är de tunga facken beredda att överväga åtgärder.

KLYS backar upp

Nu backar även kulturbranschen fackets kamp. I ett pressmeddelande från KLYS, som genom sina 14 medlemsorganisationer företräder 30 000 kulturskapare, stöttar de medlemsorganisationen Musikerförbundet i sin kamp med att försöka få till stånd kollektivavtal med produktionsbolaget Fremantlemedia.

"Musiken har ett stort värde i vårt samhälle och lockar många unga, begåvade talanger till musiker- och artistyrket. KLYS, som arbetar för att förbättra villkoren för kulturskapare inom alla konstområden, vill understryka vikten av att de som skapar och utövar den konst och kultur som vi alla vill ta del av på TV, radio och på Internet, måste få skäliga villkor för sitt arbete", skriver de i pressmeddelandet som skickades ut under måndag förmiddag.

”Viktigt att försvara konstnärerna”

KLYS främsta syfte är att samordna yrkesverksamma upphovspersoners och utövande konstnärers intressen när det gäller bland annat upphovsrätt och yttrandefrihet.

I pressmeddelandet motsätter de sig främst den delen av avtalet som gör att alla upphovsrättigheter överlåts till Fremantlemedia.

KLYS ordförande Marika Lagercrantz, har själv sett branschens baksidor under hennes långa karriär som skådespelare.

– Det här har pågått länge, att alla de stora tv-bolagen drar in unga människor under en kort tid i deras garn och sedan lastar ut dem igen. Jag har själv upplevt det som skådis. Och det vi som är äldre kan försöka göra är att skydda de här unga personerna. De är framtidens musiker. Det är viktigt att försvara konstnärerna, säger hon.

Följ ämnen i artikeln