Kriget mot myggen har börjat

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2001-06-20

Besprutning ska stoppa myggterrorn i Österfärnebo

1-0 till Österfärnebo.

Myggkriget har börjat.

I dag började besprutningen av de små plågoandarna - till alla Österfärnebobors glädje.

- Vårt mål att folk ska kunna sitta ute och njuta av sommaren, säger Martina Schäfer, biolog på Uppsala universitet och delaktig i projektet, till Aftonbladets nätupplaga.

Förra sommaren drabbades österfärneboborna hårt av mygginvasionen från traktens våtmarker. I år hoppas de slippa de bevingade blodsugarna.

Strax efter tio i förmiddags skickades den första helikoptern ut över Österfärnebos vattendrag och översvämningsmarker. Det är där de kläcks, de enorma mängder mygg som varje år gör sommaren till en plåga för ortsborna.

Från en spridningsutrustning under helikoptern sprutas BTI, Baccillus Thoringiensis Israliensis.

Dödande kristaller

- Det är en bakterie som producerar en protein i kristall. Mygglarven äter den och dör, säger Martina Schäfer.

Martina Schäfer är biolog, ursprungligen från Tyskland. Hon har jobbat med myggbekämpning i bland annat Frankrike och Tyskland med BTI -metoden. Men hon har aldrig sett Österfärnebos like:

– Jag var här i fjol i augusti och samlade och kartlade mygg. Det var hemskt. Jag kom med bilen från Uppsala och stannade till. Genast blev det svart av mygg - jag tänkte: vad gör jag här, säger hon.

Effektiv metod som måste upprepas

När BTI-kristallerna lagt sig äter mygglarverna upp dem. Sedan är det bara att vänta och se:

- Ibland kan det ta en timme, i bland ett dygn. Först i morgon vet vi om försöket lyckades, sedan måste proceduren upprepas flera gånger, varje gång det är översvämning, säger Martina Schäfer.

Hon är säker på att besprutningen kommer att ge resultat. Men Österfärneboborna får räkna med att sitta inne även i midsommar.

- BTI-metoden är effektiv men kan ta tid. I morgon ska vi se hur besprutningen gått men .

När kan de boende sitta ute?

Inte fler mygg i år

- Det enda vi kan säga säkert är att det i alla fall inte blir fler mygg i år. Sedan måste vi upprepa besprutningarna för att få antalet att minska ytterligare, säger Martina Schäfer.

Den vanliga skogsmyggen kläcks två gånger per sommar. BTI är ofarligt för människor och andra djur.

Annika Sohlander

Följ ämnen i artikeln