USA: Förslag förbereds för statsöppning

Av: TT

Publicerad:
Den amerikanska kongressen. Arkivbild.
Foto: Cliff Owen/AP/TT
Den amerikanska kongressen. Arkivbild.

Demokraterna i det amerikanska representanthuset förbereder förslag om lagstiftning som syftar till att stoppa den pågående nedstängningen av delar av statsapparaten. Enligt en högt uppsatt källa inom Demokraterna rör det sig bland annat om att 1,3 miljarder dollar till gränsbevakning avsätts till departementet för inrikes säkerhet. Däremot avsätts inte de fem miljarder dollar som president Donald Trump krävt för att bygga en gränsmur mot Mexiko.

Demokraterna, som i dagarna tar över ordförandeklubban i representanthuset från Republikanerna, kommer att föreslå ett års finansiering av de andra enheter och departement som hållits stängda sedan den 22 december.

Partiet uppges ha sagt att de avser att få till stånd en omröstning i representanthuset på torsdag om att öppna statsapparaten igen.

Tidigare försök att få stopp på nedstängningen av statsapparaten har inte lyckats. Den stora stötestenen är just president Trumps krav på medel till ett bygge av en mur mot Mexiko, en plan han saknar tillräckligt med stöd för och säger sig vägra kompromissa om.

Publicerad: