USA:s nya superdator för snabb för en människa att förstå

Publicerad 2018-06-09

Thomas Zacharia, chef på Oak Ridge National Library, framför datorn Summit, världens snabbaste superdator.

I fem år har Kina kunna stoltsera med att ha byggt världens snabbaste dator.

Men nu har landet blivit omsprunget av USA – vars superdator Summit är så snabb att det nästan inte går att förstå, skriver New York Times.

Mängden ekvationer som superdatorn klarar på en enda sekund motsvarar 63 miljarder års arbete för en människa.

De senaste fem åren har Kina kunnat stoltsera med att ha byggt världens snabbaste dator, en symbolisk prestation för ett land som länge försökt ta täten när det kommer till tekniska framsteg inom bland annat artificiell intelligens, mikrochips och mobila nätverk.

Men nu har USA tagit tillbaka förstaplatsen – tack vare superdatorn Summit, vars namn betyder höjdpunkt eller ett bergs högsta topp, som finns på Oak Ridge National Laboratory i staten Tennessee.

Summit har kostat 200 miljoner dollar, drygt 1,7 miljarder kronor, att bygga – och är inte bara snabb, utan det första exemplet på en ny generation superdatorer som utnyttjar artificiell intelligens och förmågan att hantera enorma mängder data.

Astronomiskt snabbt dator

Hur snabb är då Summit egentligen? Dess hastighet kan utan större överdrifter beskrivas som astronomisk.

Summit kan utföra matematiska ekvationer i en hastighet av 200 kvadriljoner per sekund, eller 200 petaflops per sekund. En kvadriljon är lika med 1 000 000 000 000 000 000 000 000, det vill säga 24 nollor.

Om en person skulle klara av en ekvation i sekunden, skulle hen behöva göra det i 63 miljarder år för att komma upp i samma antal ekvationer som Summit klarar av – på en sekund.

”Det här är framtiden”

Dagens superdatorer används bland annat för att simulera kärnvapenprov, förutsäga tendenser i klimatet, hitta olja och knäcka krypterade koder.

Enligt forskarna krävs superdatorer av Summits kaliber för fortsatta upptäckter inom exempelvis medicin, nya material och energiteknologi.

– Det är här framtiden ligger, säger John Kelly, projektledare hos IBM Research som varit med att bygga Summit.

Kräver 15 000 liter vatten – i minuten

Rent fysiskt består superdatorn av rader av svarta enheter stora som kylskåp, som tillsammans väger 340 ton – och som ryms i ett 859 kvadratmeter stort rum. Summit drivs av 9 216 processorchip och 27 649 grafikprocessorer i en 297 kilometer lång fiberoptisk kabel.

Med sådan datorkraft krävs inget mindre än 15 000 liter vatten för att kyla ner Summit – i minuten. Superdatorn förbrukar lika mycket elektricitet som 8 100 hushåll.

USA må slå sig för bröstet med den här nya superdatorn, men enligt New York Times är man redan på gång med datorer som är minst fem gånger snabbare.

Följ ämnen i artikeln