Reinfeldts twitterkrig

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-14

Bildt vägrar göra en pudel

störs av frispråkigheten Amerikanska politiker varnas inför möten med den svenske utrikesministern: ”Även om Bildt har ett långt koppel när det gäller att utforma svensk utrikespolitik är det inte säkert att Reinfeldt känner till hans åsikter på förhand.” Enligt hemligstämplade rapporter från amerikanska ambassaden i Stockholm – nyligen läckta av Wikileaks – har statsminister Reinfeldt vid upprepade tillfällen känt sig störd av Bildts frispråkighet på nätet.

Den twittrande ”mellanhunden” Bildt får skäll.

Men vägrar att göra en pudel.

Trots att hemliga rapporter uppger att Reinfeldt blir frustrerad.

Klicka på bilden för att göra den större.

Utrikesminister Carl Bildt (M) pekades i förra veckan ut som ”en mellanstor hund med en stor hunds attityd” i amerikanska diplomatrapporter, läckta av Wikileaks.

Juholt blev rasande

Och den svenske utrikesministern tar plats – på nätet. Vid midnatt natten till i förrgår, när resten av regeringen teg, twittrade han om terrordådet i Stockholm.

– Ett mycket oroande försök till terrorattack i en folktät del av centrala Stockholm. Misslyckades –men kunde ha slutat riktigt katastrofalt, skrev han.

Raderna på mikrobloggen har gjort Håkan Juholt (S) rasande. Och i går reagerade även Bo Pellnäs, överste och ledamot i katastrofkommissionen efter tsunamin:

– Jag tycker inte att ministrar ska twittra överhuvud taget.

Statsminister Fredrik Reinfeldt och justitieminister Beatrice Ask kom med sina uttalanden först dagen därpå, i söndags.

– Jag tyckte det fanns anledning att invänta polisens slutsatser, sa Ask.

Reinfeldt tog befälet

Medan Reinfeldt kände sig tvungen att försäkra:

– Jag tror svenska folket känner Carl Bildt som en mycket närvarande utrikesminister, men det är på mig det ankommer att ge regeringens samlade kommentar.

Enligt hemligstämplade rapporter från amerikanska ambassaden i Stockholm – nyligen läckta av Wikileaks – har Reinfeldt vid upprepade tillfällen känt sig störd av Bildts frispråkighet på nätet.

”(Reinfeldt) är enligt källor i den diplomatiska kåren tidvis frustrerad av utrikesministerns sätt att komma med egna politiska uttalanden, ibland via sin blogg, utan att först fråga eller informera statsrådsberedningen först”, står det bland annat i ett dokument från september i fjol.

Blir varnade för Bildt

Amerikanska politiker varnas inför möten med den svenske utrikesministern: ”Även om Bildt har ett långt koppel när det gäller att utforma svensk utrikespolitik är det inte säkert att Reinfeldt känner till hans åsikter på förhand”.

Bildt själv nonchalerade i går kritiken mot hans twittrande.

– Det är väl veckans pseudodebatt med stort P, sa han till TT.

Varken Bildt eller Fredrik Reinfeldt ville i går kommentera uppgifterna ur de amerikanska rapporterna.

Följ ämnen i artikeln