Nyheter

Utvisad – kan ha torterats till döds

Av: 

Oisín Cantwell

NYHETER

Migrationsverket skickade Mohamed, 25, till Libyen

Den unga killen på Migrations- verkets id-kort jobbade på McDonalds och drömde om en framtid i Sverige. Nu är han död, efter veckor av tortyr.
Den unga killen på Migrations- verkets id-kort jobbade på McDonalds och drömde om en framtid i Sverige. Nu är han död, efter veckor av tortyr.

Mohamed Abu, 25, utvisades från Sverige till Libyen för sex veckor sedan.

Han har torterats och mördats av regimen, hävdar trovärdiga arabiska tidningar.

– Om uppgifterna stämmer kan vi tvingas ändra praxis, säger Oskar Ekblad, enhetschef på Migrationsverket.

han var mohameds vän ”Släktingarna blev kontaktade av myndigheterna och uppmanades att komma och hämta Mohameds döda kropp”, säger Shaban Elgale i Umeå. Enligt uppgift ska 25-åringen ha torterats i flera veckor, tills han dog av sina skador.

Mohamed Adel Abu Ali flydde från Libyen 2003 och kom till Sverige samma år.

Han var aktiv i den oppositionella rörelsen fronten för Libyens räddning, vars medlemmar enligt Amnesty international förföljts och fängslats av diktatorn Muammar Khaddafis säkerhetstjänst.

Jobbade på McDonalds

Den då 20-årige mannen bosatte sig i Skellefteå, började jobba på McDonalds och sökte asyl.

Efter fem års utredning beslöt Migrationsverket att mannen skulle omhändertas av polis och utvisas ur Sverige.

Mohamed Adel Abu Ali blev så förtvivlad att han försökte ta sitt liv och placerades på en rättspsykiatrisk avdelning.

– Jag har jobbat med flyktingärenden i tjugo år och aldrig sett en person må så dåligt av ett avvisningsbeslut, säger mannens advokat Jan Cadstedt.

Mannen utvisades den 5 maj i år. Några veckor senare började det gå rykten bland libyer i Sverige att han fängslades så fort han landade i huvudstaden Tripoli och senare mördades.

– Jag har pratat med släktingar till Mohamed. De har berättat att de den 22 maj kontaktades av myndigheter i Libyen och uppmanades att komma och hämta hans döda kropp, säger vännen Shaban Elgale i Umeå.

Även de ansedda arabiska tidningarna Asharq Alawsat och Alquds Alarabi hävdar att mannen mördats.

Fängslades direkt

Tidningarna citerar juridiska organisationer i Libyen samt al Sharef al Gharayani, generalsekreterare i Libyska förbundet för försvaret av mänskliga rättigheter.

Enligt tidningarna fängslades den 25-årige mannen av Libyens byrå för utrikes säkerhet så fort han kom till Tripoli. Han ska ha torterats så grovt under några veckor att han till slut avled av sina skador.

– Det är helt förfärligt om de här uppgifterna stämmer, säger Jan Cadstedt.

Migrationsverket har nu inlett en egen utredning om uppgifterna.

– Om de stämmer så är det oerhört allvarligt. Men det handlar om obekräftade uppgifter. Vi ska nu försöka ta reda på om de stämmer, säger Oskar Ekblad, avdelningschef på Migrationsverkets asylprövningsenhet.

Nio av tio utvisas

Att Libyen är en ökänd diktatur har inte hindrat Migrationsverket från att de senaste åren utvisa runt 90 procent av de asylsökande från landet.

– Om något har hänt så kan det komma att få stor betydelse för vår praxis beträffande Libyen. Men vi vet ännu inte om det stämmer, säger Ekblad.

ANNONS

Badkläder till ett bra pris hos Ellos. Passa på att köpa sommarens härligaste baddräkter, bikinis och tankinis!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: