Misstänkt föremål på kärnkraftverk

Publicerad 2016-05-16

Ett misstänkt föremål hittades vid Oskarshamns kärnkraftverk.

Fyndet gjordes i samband med en polisiär - och militär övning.

– Både våra och försvarsmaktens hundar markerar på ett paket som inte ingår i övningen, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen region syd.

Vid 19.30 avslutades insatsen.

Strax innan tre på måndagseftermiddagen övergick polisens och militärens röjövning vid Oskarshamns kärnkraftverk till skarpt läge. Både polisens och försvarsmaktens sökhundar markerade då på ett paket som inte ingick i övningen.

– Vi tog det då åt sidan och har röntgat det. Det har inte gått att fastställa innehållet trots detta och därför hanteras det som ett farligt föremål, säger Jimmy Modin.

Paketet hittades vid godshanteringen och ett omkringliggande område har evakuerats. Driften av kärnkraftverket har i nuläget inte påverkats.

Polisens bombskyddsgrupp är på plats vid Oskarshamns kärnkraftverk och ska undersöka paketet.

– Vi behöver undersöka föremålet och se vad det kan vara innan vi kan säga något mer, säger Jimmy Modin.

Polisen och militären höll under måndagen en röjövning med hundar där man undersökte paket.

– Hundarna är tränade att markera på dofter. Då kom ett paket som inte ingick i övningen och därför tar vi givetvis det här på största allvar, säger Jimmy Modin.

Anders Österberg, informationschef vid kärnkraftverket, säger att det är deras bombhundar som markerat vid ”några paket” i godsmottagningen.

– Och eftersom polisen har varit här och övat i flera dagar kunde de snabbt konstatera att de inte ingick i övningen, säger han.

Vid 19.30 meddelade polisen att paketen var undersökta och att innehållet inte bedömts vara farligt.

– Det visade sig vara en behållare med ett ämne vars doft påminner om ett ämne hundarna är tränade att markera för, säger Jimmy Modin, presstalesperson vid polisen region syd.

– Vid röntgen av paketet såg man också komponenter som skulle kunna höra till någon form av hemmagjord sprängämnen och därefter gjorde man en undersökning.

Men föremålet var alltså inte farligt.

– Det finns inte heller någon brottsmisstanke i ärendet, säger Jimmy Modin.

Följ ämnen i artikeln