FN-chefen: "Visa medkänsla för flyktingarna"

Av: Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

FN-chefen Ban Ki-Moon inledde på onsdagen sitt blixtbesök i Sverige.

Högst upp på agendan: Syrien och flyktingkrisen.

– Jag ber alla att visa medkänsla för de som flyr, säger Ban Ki-moon

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon landade i Stockholm vid 16-tiden och åkte raka vägen till regeringskansliet, där han tillsammans med statsminister Stefan Löfven mötte svenska och utländska journalister.

De viktigaste punkterna under det korta Sverigebesöket är flyktingkrisen och kriget i Syrien. Men det handlar också om det nya klimatavtalet som slöts i Paris i december och hur FN ska kunna reformeras.

–  Jag är här för att visa min tacksamhet och min beundran för allt Sverige gör för säkerhet, utveckling och mänskliga rättigheter i världen. Sverige är på många sätt ett modellland och en pålitlig partner till FN, sa Ban Ki-moon.

"Visa medkänsla"

Ban Ki-moon fick frågan om hur han ser på det omstridda avtalet mellan EU och Turkiet, som syftar till att deportera flyktingar från Europa.

– Det viktiga är att prata om lösningar, hur vi delar ansvaret. Nyckeln är hur avtalet implementeras. Jag ber alla ledare om att visa medkänsla och ledarskap. Det är viktigt att inte avvisa de som flyr, sa Ban Ki-moon.

FN-chefen fick också frågan om hur han ser på den tidigare FN-svensken Anders Kompass, som slog larm om sexuella övergrepp.

– När det kommer till sexuellt våld är det nolltolerans som råder. Jag är ledsen för dessa upprepade anklagelser och lovar att alla anklagelser ska utredas och att offren får stöd.

Talar inför Victoria

Ban Ki-Moons besök kommer samma dag som en FN-kommitté riktar kritik mot Sverige på en rad punkter. Kommittén oroas bland annat över våldet mot kvinnor och barn, den bristande jämställdheten och främlingsfientligheten.

Den 71-årige Ban Ki-moon är inne på sitt tionde och sista år som generalsekreterare.  Sydkoreanens anhängare brukar beskriva honom som stillsam och förståndig. Kritikerna brukar peka på att han saknar utstrålning och att han misslyckats med att reformera FN.

Under kvällen kommer Ban Ki-moon att hålla en föreläsning till Dag Hammarskjölds minne, inför bland andra kronprinsessan Victoria som tillfälligt avbryter sin föräldraledighet.

Publicerad: