Efter sex månader kan Spanien få ny regering

Uppdaterad 2016-06-26 | Publicerad 2016-06-23

Tvåpartisystemet har rasat – i dag går landet till nyval

Efter sex månaders politiskt dödläge går Spanien i dag till nyval.

Ett halvår efter valet i Spanien har ingen lyckats inta positionen som regeringsbildare.

I dag går landet därför till valurnorna på nytt.

Men risken är stor att för fortsatt politiskt kaos.

Det var fyra dagar före jul förra året som Spaniens senast gick till val. Valresultatet blev ett stort frågetecken som sedan dess har hängt kvar över landet.

Konservativa Partido Popular (PP) fick flest röster, men var långt ifrån en egen majoritet och bland de rivaliserande partierna fanns ingen bundsförvant att bilda regering med.

Inte heller det spanska socialistpartiet (PSOE) lyckades bilda en tillräckligt stor allians för att ta en regeringsplats. Sex månader av politiskt vakuum har nu lett fram till dagens nyval.

Helt ny situation

Spanien befinner sig i en helt ny politisk verklighet, där tvåpartisystemet med Socialistpartiet och Partido Popular tillhör historien. Åren på botten av ekonomin, i kombination med extremt hög ungdomsarbetslöshet och korruptionsskandaler, har tillåtit två uppstickarpartier att etablera sig och växa: Podemos på den yttersta vänsterkanten och högerpopulistiska Ciudadanos.

De två nykomlingarna fick nästan lika många röster som de två gamlingarna i vintras och lite talar för ett mer lätthanterligt valresultat den här gången.

Soffliggare i majoritet

De senaste opinionsmätningarna liknar de som kom inför valet i december. Många spanjorer tycks också vilja visa sitt missnöje med landets stora ekonomiska svårigheter genom att inte gå till vallokalerna över huvud taget. I en undersökning som tidningen El País publicerade förra veckan är soffliggarna så många som 32 procent. Om undersökningen visar sig stämma är de i klar majoritet.

Kamp i mitten

Jakob Lewander, utredare på Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, beskriver situationen i Spanien som en låsning. Han säger att slaget nu står om mittenväljarna.

– Spanien är ett land som ideologiskt lutar snett åt vänster från mitten, men de rösterna är utspridda över flera partier där Podemos försöker framstå som det nya socialdemokratiska alternativet, medan Socialistpartiet ser sig själva som originalet och den enda garanten för att kunna genomföra nödvändiga reformer.

Generationer i tvist

Enligt Jakob Lewander finns det också en stor generationsklyfta i Spanien, där den unga välutbildade väljarskaran lider hårdast av den stora arbetslösheten.

– De kräver snabbare reformer, medan den äldre generationen, varav många upplevde övergången från diktatur till demokrati, vill ha långsammare förändringar.

Om Spanien inte ska kastas rakt tillbaka in i samma kaos kommer det att krävas att någon av partiledarna är villig till en kompromisslösning som hittills inte har varit möjlig i det höga tonläge som råder i den spanska politiken.