Rätt att finnas – men inte att vara sig själv

Publicerad 2016-06-10

Trots att Indien har infört ett tredje kön måste transpersoner kämpa för acceptans

I Indien har transpersoner varit en del av samhället i tusentals år och landet har också infört ett juridiskt tredje kön.

Men samtidigt kan varken transpersoner eller män bli våldtagna i lagens mening.

Transkvinnan Sree vet att hon skulle tvingas bryta med sin familj om hon skulle leva öppet som kvinna.

Vid första mötet med Sree frågar hon om det finns transpersoner i Sverige, och svaret förvånar henne. Hon vet nämligen att Sverige, till skillnad från Indien, inte har infört ett tredje juridiskt kön.

− Vad konstigt! Varför accepteras inte transpersoner, Sverige är ju ett utvecklat land? säger Sree, en kvinna född i en manskropp i den sydindiska delstaten Kerala. Sree är namnet hon själv och hon vill inte uppge det mansnamn hon gavs av sina föräldrar.

Historisk förklaring till acceptans

Sree har vetat att hon är en flicka sen barndomen. Men än så länge lever hon största delen av sitt liv som man. Till vardags klär hon sig i moderna, könsneutrala kläder men bland transsexuella vänner vågar hon klä sig i traditionella klänningar.

Att korrigera sitt kön och leva sitt liv som kvinna skulle innebära att hon fick bryta med hela sin släkt – och troligtvis flytta från delstaten. Trots att det är lagligt i hela Indien att korrigera sitt kön, både juridiskt och medicinskt, är acceptansen för transpersoner väldigt låg i Kerala.

I vissa delar av Indien finns en tradition av att transpersoner lever öppet, i särskilda kollektiv. En större grupp är så kallade hirjas, som hierarkiska kollektiv av transkvinnor, som leds av en cis-man. De accepteras och syns, och anses till och med ha heliga krafter.

Men den traditionen finns inte i Kerala, och situationen för transpersoner är svårare där.

Få klarar av skolan

Hösten 2015 blev Kerala den första delstaten i Indien som införde en politisk policy för arbetet med transpersoners rättigheter och hälsa. Bakgrunden var en utredning gjord av Anil Arjunan, som länge arbetat med HBTQ-frågor i södra Indien genom organisationen Sangama. Under 2015 gjorde han 4000 intervjuer med transpersoner i Kerala.

− Var fjärde transperson har aldrig klarat grundskolan och får inget jobb, för att intoleransen är så utbredd. Många transpersoner blir slagna och sexuellt utnyttjade i skolan, säger Anil Arjunan.

I hela Indien är läs- och skrivkunnigheten extremt låg bland transpersoner. Troligen för att de som uttrycker en avvikande könsidentitet i skolan blir så utsatta att de hoppar av skolan. Intoleransen finns i hela samhället och få företag anställer öppet transsexuella eller personer som misstänks vara transsexuella. Många försörjer sig genom tiggeri eller sexarbete.

Sexuellt våld vanligt

Sree studerade på universitet och fick sedan ett jobb på ett företag som förbereder flygplansmat. Hon fick jobbet genom en vän som också är transkvinna men lever som man.

− Redan innan jag började där hade min vän blivit attackerad av manliga kollegor som ville våldta henne. För att hon har en feminin framtoning, säger Sree.

Hon berättar att det oftast var lugnt på dagarna för då också kvinnor arbetade där – då gjorde männen inget. Men en kväll när Sree arbetade kallade några manliga kollegor in henne i kylrummet. Så fort hon kom in förstod hon att något inte stod rätt till.

− De försökte våldta mig. Jag skrek så högt jag kunde och lyckades låsa in mig i ett förråd. Jag stannade där hela kvällen för att vara säker på att de hade gått, säger Sree.

Dagens efter berättade Sree om händelserna för sin chef.

− Han sa att han visste att jag och min vän var annorlunda. Han sa att det var jag som hade försökt förföra männen. Så jag bestämde mig för att sluta.

Våldtäkt mot transpersoner inget brott

Sree pratade aldrig med polisen om övergreppet då det inte tjänar något till. I lagens mening kan bara kvinnor och barn under 18 år våldtas i Indien.

Sreekutty är ordförande för en ideell organisation för transpersoner i Keralas huvudstad Trivandrum. Hon menar att det här är anledning till att sexuellt våld är så vanligt mot transpersoner.

− Om en kvinna blir attackerad ingriper polisen. Men om en transperson eller feminin man blir utsatt kommer ingen att reagera, säger Sreekutty som är transkvinna och öppen med sin identitet.

– När jag åker buss är jag alltid beredd på att slå tillbaka om jag blir attackerad.

Tredje kön ett första steg

Trots att det finns mycket kvar att göra för att transpersoner ska ha rätt till ett värdigt liv är Sreekutty positiv till de senaste årens utveckling. Hon deltog själv i de diskussioner som låg till grund för Keralas nya policy för transpersoner och är väldigt positiv till regeringens förmåga att samarbeta.

Hon menar också att införandet av ett tredje juridiskt kön har varit väldigt viktigt.

− Efter lagändringen och den nya policyn känner fler människor till transsexuella. Fler har förståelse och engagerar sig i vår kamp, säger Sreekutty. Om någon diskriminerar mig säger jag att jag är en transperson och har särskilda rättigheter. Jag är det tredje könet.

Josefin Wennang

Följ ämnen i artikeln