Gripne terroristen: ”Planen var att slå till mot EM”

Publicerad 2016-04-11

Mohamed Abrini, 31, säger att polisens intensiva jakt hetsade dem att överge sin ursprungsplan:

Att slå till mot sommarens fotbolls-EM i Frankrike.

I stället attackerade terrorcellen Bryssel.

Stade de France.

Vid attentaten i Paris den 13 november inleddes terrorn med flera självmordsbombningar utanför den franska nationalarenan Stade de France. Inne på stadion spelade Frankrike en vänskapsmatch i fotboll mot Tyskland.

130 människor dödades av terroristerna som slog till på sex platser i den franska huvudstaden.

Dagarna efter dådet rapporterades att minst en av gärningsmännen hade biljetter till fotbollsmatchen och ska ha försökt ta sig in på arenan.

Målet: Fotbolls-EM

Nu kommer nya uppgifter om att terrornätverkets nästa planerade mål var fotbolls-EM som spelas i Frankrike i sommar.

Men i stället för att fullfölja planen slog terroristerna till i Bryssel. 32 människor dödades när självmordsbombare detonerade sina sprängladdningar på Zaventem-flygplatsen och i tunnelbanan i den belgiska huvudstaden.

Belgiska åklagare har i helgen bekräftat att de har uppgifter om att terroristerna bytte mål för att polisen ”kommit för nära”.

Uppgifterna kommer från Mohamed Abrini, 31, som erkänt att han är ”mannen i hatten” som fångats på bild på flygplatsen med självmordsbombarna och är tätt sammankopplad med terrorcellen bakom Parisdåden.

Abrini ska i i förhör ha sagt att gruppen la om sina planer efter att Salah Abdeslam greps vid en polisräd bara dagar före attentaten i Bryssel.

”Flera faktorer i utredningen tyder på att terrorgruppering hade tänkt slå till mot Frankrike igen” uppger belgiska åklagaren Eric van der Sypt i ett pressmeddelande på söndagen.

Direktkontakt med Syrien

Och under söndagskvällen uppges det alltså att terrorcellens mål i Frankrike var sommarens största folkfest – EM i fotboll som hålls mellan 10 juni och 10 juli. Ett mästerskap som Sveriges landslag kvalificerat sig till.

Franska Libérations poliskällor rapporterar att Mohamed Abrini avslöjat uppgifterna i förhör.

Libérations källor säger att utredningen också hittat fler ledtrådar i den dator polisen hittade i Schaerbeek i Bryssel som självmordsbombaren Ibrahim El Bakraoui lämnade efter sig. Utöver hans ”terrortestamente” ska det i datorn också ha hittats ljudinspelningar som visar hur El Bakraoui har planerat terrordåd men en ännu okänd kontaktperson i Syrien.

– Det handlar om riktig brainstorming. De planerar öppet operationer, när de ska slå till och om alla gärningsmän ska dö direkt eller om vissa ska dra sig tillbaka, säger en säkerhetskälla till Libération.

– Det är ett slående bevis för att cellen bibehåller kontakten med Syrien för att få råd och direktiv från ”kalifatet”.

Källan uppger också att det i samtalet nämns mål i både Belgien och Frankrike.

– El Bakraouis dator är en guldgruva av information, säger källan enligt Libération.

”Kan skydda terrorister”

Samtidigt som allt fler uppgifter blir kända om terrorcellen som utfört dåden mot Paris och Bryssel i terrorsekten IS namn så utfärdar svenska och utländska terrorexperter en varning – de gripna terroristerna kan sprida desinformation.

– Det kan mycket väl vara så att de säger saker som inte stämmer för att vilseleda utredarna och skydda andra, säger Hans Brun, svensk terrorforskare verksam vid King’s College i London.

Den belgiske historikern och jihadistexperten Pieter Van Ostaeyen är även han skeptisk till Abrinis utsaga.

– Jag har följt rörelsen i flera år och jag tror inte att det stämmer. Det är en magkänsla, men jag kan inte tänka mig att någon med en så högt uppsatt position skulle berätta vad som hände, säger han till belgiska Het Laatste Nieuws.

Pieter Van Ostaeyen säger att det Abrini sagt i förhör i själva verket handlar om att skydda resterande delar av terrornätverket.

Van Ostaeyen säger tilll och med att det kan vara så att Mohamed Abrini inte ens är ”mannen i hatten”. Att han säger sig vara det och att han sålt hatten bara för att skydda den i sådana fall ”verklige mannen i hatten”.