Råkade avslöja pristagaren av misstag

Publicerad 2015-10-12

Angus Deaton får Ekonomipriset för studier av konsumenters val

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne går till ekonomen Angus Deaton.

Han får priset för sin forskning om konsumtion och fattigdom.

Men pristagaren var inte riktigt vaken när akademien ringde.

– Jag var ganska sömnig, säger han.

Den 69-årige brittiske ekonomen Angus Deaton får Ekonomipriset för sin analys av ”konsumtion, fattigdom och välfärd”. Han är professor vid amerikanska Princeton University i New Jersey.

– Årets pris handlar om konsumtion i stort och smått, säger Göran K Hansson, Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare vid presskonferensen.

Pristagaren uppger för TT att han inte riktigt vaknat när samtalet kom.

– Jag var ganska sömnig när jag fick beskedet, men jag blev bara glad. Jag blev överraskad och glad, det var härligt att höra rösterna från mina vänner här i kommittén, säger han.

Studerar konsumtionsval

Den stora nyheten skulle presenteras prick klockan 13.00 i dag. Men fyra minuter i 13 dök ett pressmeddelande där pristagaren avslöjades upp på Nobelstiftelsens hemsida.

Nyheten plockades dock snabbt ner igen.

I sin motivering skriver Kungliga Vetenskapsakademien:
”För att utforma en ekonomisk politik som ökar välfärden och minskar fattigdomen måste vi förstå individernas konsumtionsval. Angus Deaton har mer än någon annan bidragit till en sådan förståelse”.

Enligt akademien har Deaton belyst hur de val som varje konsument gör påverkar ekonomin i stort.

”Hans arbeten har hjälpt till att stöpa om forskningen inom mikroekonomi, makroekonomi och utvecklingsekonomi”, heter det i motiveringen.

Ett av Angus Deatons huvudområden är fattigdomsbekämpning. Pristagaren tror att trenden med minskad fattigdom kommer att fortsätta.

– Jag förutser en fortsatt minskning. Vi har sett en remarkabel förändring de senaste 20 åren, men som alla prognoser så är den väldigt vansklig. Det finns också andra frågor än ekonomiska, som hälsofrågor, att ta med i beräkningen, säger han.

Född i Edinburgh

Angus Deaton föddes 19 oktober 1945 i Edinburgh, Skottland. Han har både brittiskt och amerikanskt medborgarskap. Deaton har varit verksam vid Princeton University sedan 1983.

På senare tid har 69-åringen intresserat sig för hur fattigdom och välfärd kan mätas. Enligt TT har Deaton också analyserat flera konkreta samband, som till exempel kopplingen mellan familjers kaloriintag, inkomst och könsdiskriminering.

Prissumman är åtta miljoner svenska kronor.

Bara en kvinna

Ekonomipriset instiftades 1968, långt efter Nobels död. Det priset finns alltså inte med i testamentet. Det instiftades på Riksbankens 300-årsdag för att hedra Alfred Nobels minne och delades ut första gången 1969.

En stor del av pristagarna har varit amerikaner. Endast en kvinna har tilldelats priset. Det skedde 2009, och pristagaren var den amerikanska nationalekonomen Elinor Ostrom.

Två svenskar har fått priset: Gunnar Myrdal 1974 (tillsammans med Friedrich Hayek) och Bertil Ohlin 1977 (tillsammans med James Meade).