Uppror mot lyxhotell och golfbanor - Galapagosöarna i fara

Uppdaterad 2015-07-06 | Publicerad 2015-07-03

En albatross flyger över Galapagosöarna.

Kravallpoliser patrullerar gatorna för att stävja invånarnas protester.

Om du inte har besökt Galapagosöarna kan det vara dags att göra det nu.

Snart kan ögruppen vara förändrad till oigenkännlighet, skriver The Ecologist.

Kravallpolis utrustade med tårgas patrullerar gatorna sedan invånarna i Ecuadors naturparadis högljutt protesterar mot regeringens planer - att öppna upp världsarvet för investeringar i lyxturism. En av protestledarna har dömts till 30 dagars fängelse för "anstiftan till allmänheten att förlama en offentlig tjänst", skriver den brittiska miljötidskriften The Ecologist.

Sista hindret borta

Protesterna kommer efter en lagändring som rör utländska investeringar. Tidigare var det förbjudet att investera i byggen och turism om projekten inte leddes och till största delen finansierades av en permanent boende. Nu heter det i stället att inhemskt ägarskap är "att föredra".

Sista dammluckan har nu slagits upp på vid gavel, menar demonstranterna som befarar finklippta golfbanor och lyxhotell på platser som hittills varit skyddade.

Rädslan är inte ogrundad. Bland annat har regeringen lanserat Investour, en hemsida som syftar till att locka till sig utländska investeringar. Förra året kom ett förslag om lyxhotell, en golfbana, ett skönhetscenter och ett spa från finansiella rådgivare, skriver The Ecologist.

Vädjar till Unesco

Invånarna ser nu ett ingripande från FN-organet Unesco som det sista halmstrået. De vädjar om att Galapagosöarna återinförs på listan över "världsarv i fara" - något som skulle innebära noggrannare kontroller. Ögruppen togs bort från listan 2010 efter arbete och påtryckningar från Ecuadors regering.

– Turistinkomsterna betyder otroligt mycket för landet. Jag har för mig att man bara tar in ett begränsad antal turister varje år och då vill man att de som kommer spenderar så mycket som möjligt. Då väljer man att satsa på golfbanor till exempel, jag tror att man vill skapa en exklusiv turism, säger Mats Djurberg, generalsekreterare för Unescorådet i Sverige.

Sammanträder i Bonn

Frågan är aktuell just nu. Världsarvskommittén som har mandat i frågan har sitt årliga sammanträde i Bonn. Det står dock oklart om de kommer att diskutera Galapagosöarna och ett eventuellt återinförande på listan över världsarv i fara.

Men Mats Djurberg säger att Ecuadors regering ska vara försiktiga. Världsarvsstämpeln är inte permanent utan något som kan tas bort om förutsättningarna ändras.

– Världsarvsstämpeln är en kvalitetsstämpel som de absolut inte vill förlora. Men ju mer turister, desto mer slitage. Infrastruktur är också en källa till påverkan, säger Mats Djurberg.

Det är sedan länge känt att det är för mycket människor som besöker Galapagosöarna, skriver The Ecologist. Det var också en av orsakerna när öarna placerades på Unescos farolista. Vattentillgångarna är knappa och oljespill från lastfartyg och turistbåtar blir allt vanligare. Uppskattningsvis dör 18 000 fåglar av fordon varje år.

Följ ämnen i artikeln