Trump röstades fram som vinnare – igen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

”The Donald”: ”Klarade mig utmärkt och är mycket nöjd”

1 av 4

SIMI VALLEY. Jodå, Donald Trump fick ta emot en skur av verbala smockor i den hätska maratondebatten i Kalifornien i natt.

Men det verkar inte som att de rubbade den osannolike härföraren i det republikanska primärvalsracet nämnvärt.

På republikanska sajter röstas han nu på morgonen återigen fram som klar vinnare – och själv lyser han av självförtroendet efteråt.

– Jag är för blygsam för att berätta vem jag tycker vann, men jag klarade mig utmärkt och är mycket nöjd, säger ”The Donald” till Aftonbladet och andra medier i kaoset i det så kallade ”spin”-rummet.

Flera av motkandidaterna hade redan på förhand flaggat för att de tänkte gå till attack mot Donald Trump i debatt nummer två på Ronald Reagan Presidential Library i bedårande Simi Valley i natt – och så blev det också.

Kentucky-senatorn Rand Paul slog till exempel fast att en politiker som helt barnsligt kallar motståndare för fula och tjocka och småväxta vore direkt farlig som president, förra Hewlett Packard-vd:n Carly Fiorina angrep honom för hans misogyna kommenterar om hennes utseende och menade att alla kvinnor i USA ”hörde tydligt och klart vad han sa” i den frågan och Jeb Bush, ex-guvernör från Florida, krävde i barska ordalag en ursäkt för att Trump dragit in hans Mexiko-bördiga hustru i immigrationsdebatten.

Även New Jersey-guvernören Chris Christie, som trots sina blygsamma opinionssiffror tillskansade sig gott om utrymme i den här debatten, riktade några svingar mot den spektakuläre miljardären.

Brutal motattack

Trump tycktes dock ta uppmärksamheten med ro och bortsett från en brutal motattack visavi Paul, som gick ut på att han fortfarande inte kommenterat Kentucky-senatorns utseende ”trots att det finns mycket att säga, tro mig”, begränsade han kontringarna till ett minimum.

Och trots att amerikanska experter och kommentatorer tycker att det framförallt var Bush, Fiorina och Christie som triumferade i den kaliforniska sammetskvällen ser det i de tidigaste mätningarna på nätet ut som att Trump – sedan länge överlägsen etta i alla opinionsmätningar – behöll greppet om sina supportrar.

Vann – är inte förvånad

Både på arrangerade CNN:s egen sajt och konservativa Drudge Report ges han segern av de som röstat.

Och det förvånar inte fastighetsmogulen själv...

– Jag är för blygsam för att berätta vem jag tycker vann, men jag har sett de tidiga mätningarna och det är inte mycket att diskutera, säger han när Aftonbladet och andra mediarepresentanter bildar veritabel skolgårdshög runt honom i det så kallade ”spin”-rummet en kvart efter den tre timmar långa holmgången.

Han fortsätter:

– Självfallet är jag inte förvånad över mätningarna. Jag klarade mig utmärkt och är mycket nöjd.

– Även flera av de andra var faktiskt bra, jag är riktigt imponerad av somliga. Men igen...titta på de tidiga opinionsmätningarna.

Vill kallas för ödmjuk

Frågan om vad han anser om att han uppträtt chauvinistiskt mot den alltmer populära Carly Fiorina viftar Trump undan med sitt vanliga svar:

– Det är politiskt korrekta människor som säger sånt. Jag har inte tid med dem. Nu ska jag flyga hem till New York med min familj, god kväll.

För övrigt kan konstateras att samme man drog ner aftonens skratt när han, precis som övriga debattörer, fick frågan vad han tycker att Secret Service borde ha för kodnamn för honom som president och svarade:

– Humble (ödmjuk)....

Publicerad: