”Banktjuvarna inspirerades av roman”

Uppdaterad 2019-02-14 | Publicerad 2015-04-14

Hur kunde tjuvarna komma över 700 miljoner kronor vid helgens bankkupp i London?

Svaret kan finnas i Michael Connellys roman "Svart eko".

– Likheterna är otroliga och får en att undra om tjuvarna läste boken, säger kriminologen Richard Hoskins till The Australian.

Det kallas för en av Londons största bankstölder någonsin.

Sent på skärtorsdagen tog sig minst sex personer in i den helgstängda banken Hatton Garden Ltd och länsade 72 bankfack.

Bytet värderas till minst 700 miljoner kronor.

I en övervakningsfilm som Daily Mirror tagit del av syns hur tjuvarna, klädda i byggkläder, metodiskt arbetar för att nå värdesakerna.

Tidningen har gett dem namnen "The Gent", "The Tall Man", "The Old Man”, "Mr Montana", "Mr Ginger" och "Mr Strong".

Åkte hem mellan inbrottspassen

På skärtorsdagen, fyra minuter efter stängning, kröp "Mr Ginger" upp från sitt gömställe. Hans medhjälpare anlände några minuter senare.

Under mer än två dagar arbetade männen med att borra sig igenom en två meter tjock betongvägg och klippa upp metalldörrarna. Enligt Daily Mirror tycks flera av dem ha åkt hem mellan passen för att återvända nästa dag.

Att polisen inte ryckte ut kan bero på att tjuvarna lurade dem genom att utlösa larmet så många gånger att de avfärdade det som falsklarm, skriver The Times.

Misstänkta ligan: "Rosa pantrarna"

Inbrottet har blivit en riktig snackis i England och teorierna om tillvägagångssätt och gärningsmännen blir allt fler.

Enligt The Times misstänks en liga från forna Jugoslavien vid namn Rosa pantrarna ligga bakom kuppen. Ett annat spår är den ökände mästertjuven "King of Diamonds".

Och kriminologen Richard Hoskins har hittat en möjlig inspirationskälla för tjuvarna. Han hävdar att kuppen bär stora likheter med händelseförloppet i Michael Connellys roman "Svart eko".

– Precis som i boken inträffade kuppen under en långhelg och upptäcktes först på tisdagen när alla kom tillbaka till jobbet. Det finns paralleller kring detaljer som att larmet utlöstes flera gånger. Likheterna är otroliga och får en att undra om tjuvarna läste boken, säger han.

De bestulna privatpersonerna och den engelska polisen hoppas nog att likheterna tar slut där.

– "Svart eko" var en fiktiv skildring av en bankkupp i Los Angeles 1987. Den lyckades inte polisen lösa, skriver Michael Connelly i ett mejl till The Australian.

Följ ämnen i artikeln