Wallström inte avskräckt av Saudikrisen

Publicerad 2015-04-13

Wallström ska poängtera vikten av mänskliga rättigheter

Saudikrisen avskräcker inte utrikesminister Margot Wallström (S).

Nu vill hon rikta sig mot fler arabländer om mänskliga rättigheter, när EU utvecklar samarbetet söderut.

– Den uppdaterade grannskapspolitiken får inte innebära en försvagning av EU:s värderingar, exempelvis i synen på mänskliga rättigheter, säger hon.

Just nu arbetar de europeiska länderna med att uppdatera sin politik för bra grannsämja med länder utanför EU.

Från svenskt håll ges frågan stor vikt.

Margot Wallström planerar att ta på sig ledartröjan i EU-kretsen och kommer därför att diskutera frågan både när EU:s utrikesministrar i dag träffas i Barcelona, men också när hon senare under dagen och i morgon besöker Tbilisi, där hon bland annat ska träffa den georgiske presidenten.

– Sverige vill se en vidareutveckling av EU:s grannskapspolitik, med en fortsatt stark satsning på grannländerna i öst i form av det östliga partnerskapet och med ett utvecklat samarbete i det södra grannskapet, säger Wallström.

Trycker på om mänskliga rättigheter

Det Östliga partnerskapet, där länderna Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland ingår, kom till 2009 efter intensivt arbete från framförallt svenskt och polskt håll. Nu vill man se ett liknande initiativ söderut, riktat mot länder som Algeriet och Marocko.

De sydliga länderna ligger alla nära Saudiarabien, som den svenska utrikesministern nyligen var rejält i luven med.

Detta efter hennes kritik av det saudiska rättsystemet, där hon bland annat framhöll vikten av mänskliga rättigheter och kallade piskningen av den saudiske bloggaren Raif Badawi för "medeltida".

Även denna gång kommer Wallström att trycka extra mycket på frågan om mänskliga rättigheter.

– Den uppdaterade grannskapspolitiken får inte innebära ett försvagat tryck på att främja EU:s värderingar, exempelvis i synen på mänskliga rättigheter, säger hon.

Man ska tjäna på samarbetet

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Sverige att driva en princip om "mer för mer" i EU-kretsen. De grannländer som lever upp till EU:s krav, i fråga om bland annat mänskliga rättigheter, ska känna att de har något att vinna. Till exempel i form av affärer och pengar.

Margot Wallström poängterar dock att också Sverige har mycket att vinna på arbetet.

– EU har att hantera stora utmaningar i sitt grannskap, från statsövergrepp i öst till statssammanbrott i syd. Utvecklingen har stor betydelse också för Sverige. Vad som händer kring EU:s gränser får effekter på allt från säkerhetssituationen i vårt närområde till flyktingströmmar och allmän europeisk ekonomisk utveckling, säger hon.