Kaos i Jemen efter mordet på Saleh – sonen kräver hämnd

Publicerad 2017-12-05

Jemen var redan ett land i kaos efter det två år långa kriget.

Men efter att ex-presidenten Ali Abdullah Saleh bytt sida och mördats av sina forna allierade ser landet ut att kastas in i en allt mörkare spiral.

– Ni kommer ångra er, säger Irans president Hassan Rouhani.

Följ ämnen
Iran
En av de bilder som cirkulerar i sociala medier som uppges föreställa en död Saleh

Det är fortfarande oklart hur Jemens starke man, ex-presidenten Ali Abdullah Saleh, dog.

Men mycket tyder på att Saleh, som tidigare allierat sig med de Iranstödda Houti-rebellerna som slåss mot Jemens regering, bytt sida och försökt fly till Saudiarabien.

Han ska då ha stoppats av Houti-rebeller som dödade honom. På bilder som visats upp av en Houti-ägd tv-kanal syns Salehs svårt sargade kropp.

Saleh har dominerat jeminitisk politik i decennier. Att han nu har dödats kommer kasta in landet i ytterligare kaos. Den saudiska alliansen som slåss på regeringens sida har sedan igår trappat upp sina bombattacker mot den Houti-kontrollerade huvudstaden.

Samtidigt kräver Salehs son Ahmed Ali Saleh hämnd.

– Jag kommer att lede striden tills den sista houtin är utkastad ur Jemen... Min faders blod kommer förvandlas till ett helvete som ringer i Irans öron, säger han i en saudisk tv-kanal, enligt Reuters.

Samtidigt varnar Irans president Hassan Rouhani Saudiarabien från att låta kriget eskalera.

– Jemens folk kommer att få de som attackerar deras land att ångra sig, säger han i ett uttalande på tisdagen.

Bytte sida

Saleh var Jemens president mellan 1990 och 2012. Han tvingades bort efter den Arabiska våren och installerade en lojal efterträdare, Abdu Rabbu Mansour Hadi.

Men när Houti-rebellerna närmade sig huvudstaden Sana’a bytte han sida och allierade sig med dem. Hadi flydde till Saudiarabien, det land man nu alltså tror att Saleh försökte åka till.

Kriget i Jemen är ses som en front i proxykriget mellan Iran och Saudiarabien. Läs mer om det här.