Lugn Putin enar sitt folk mot en gemensam fiende

President Putin gjorde vad nästan alla ledare gör som står mitt i en kris de inte har en aning om hur den kommer att sluta.

Han försökte utstråla lugn och hävdade att det inte fanns någon grund för oro och panik.

– Vi hittar en väg ut. Ryssland kommer ut starkare.

Följ ämnen
Ukraina

Putin höll sin årliga mastodontpresskonferens bara några dagar efter att rubeln, den ryska valutan, rasat handlöst under en dag trots att den ryska centralbanken chockhöjde räntan för att försvara valutan.

Om Rysslands president är nervös för hur det ska gå så visade han ingenting utåt. Det var en till vissa delar avspänd, till vissa delar sammanbiten Putin som svarade på frågor under tre timmar från 1 200 journalister. I vanlig ordning behärskade han scenen.

Huvudämnet var den ryska ekonomin som är utsatt för starkt tryck från flera håll.

Oljepriset har halverats på ett halvår

USA:s och EU:s sanktioner som straff för annekteringen av Krim har mestadels drabbat rika personer i Putins omgivning men de har också skapat en rädsla bland utländska företag för att investera i Ryssland.

Oljepriset har halverats på ett halvår. Det innebär hundratals miljarder kronor i förlorade inkomster för den ryska statskassan. Förra året kom nästan 70 procent avlandets exportinkomster från gas och olja.

Inte orolig

Experterna tror att oljepriset kan sjunka ytterligare och att det kommer att ligga på en låg nivå under lång tid framöver. Den enda som kan göra något åt det är oljekartellen Opec. Men den dominerade medlemmen Saudiarabien vill inte skruva åt oljekranarna i syfte att höja priset. Man vill straffa både Iran och Ryssland för att de bidrar till att Syriens diktator Bashar al-Assad kan sitta kvar.

Ryssland blöder men Putin är inte det minsta orolig.

– Rubeln kommer att återhämta sig, deklarerar han tvärsäkert. Efterfrågan på energi i världen är stor. På sikt stiger oljepriset. Om högst två år är tillväxten tillbaka igen.

Budskapet till den ryska befolkningen var tydligt.

Det finns inga skäl att oroa. Även om de får vara beredda att tillfälligt dra åt svångremmen ett hack eller två så blir allt snart bra igen.

Budskapet till omvärlden var att det inte lönar sig för västvärlden att försöka sänka Rysslands ekonomi. Ryssarna kommer att rida ut stormen.

Inga eftergifter

USA:s förhoppning är krisen ska pressa Putin till eftergifter om Ukraina. Sådana kan givetvis komma men den fanns inget i Putins tal som gav några föraningar om att han är beredd att backa.

Tvärtom fortsätter Putin att hävda att det inte finns någon rysk inblandning i rebellernas krisföring i östra Ukraina.

– De som strider där är frivilliga som följt sitt hjärta.

Samtidigt som Putin försökte bagatellisera landets ekonomiska kris skyllde han på väst och betonade Rysslands roll som offer.

– Vad vi än gör är väst alltid emot oss, sa Putin.

På en annan fråga liknade han Ryssland vid en björn.

– De (väst) försöker kedja fast björnen. Och när de kedjat fast den kommer de att rycka ut klorna och huggtänderna.

Med uttalanden som dessa försöker Putin ena det ryska folket mot en gemensam fiende, västvärlden och framförallt USA.

Hittills verkar han ha lyckats bra. En färsk opinionsmätning visar att 80 procent av ryssarna stödjer presidenten.