Hon ströp sina barn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-11

Pappan hittade spädbarnen i frysen

Rättegången chockar Frankrike och Sydkorea.

Den åtalade kvinnan mördade sina tre barn och gömde två av dem i frysen.

Mamman riskerar livstids fängelse – men barnens pappa kämpar för att hon ska frias.

Seoul i Sydkorea, sommaren 2006.

Den unge franske ingenjör-en Jean-Louis Courjault stuvade om bland kött, fisk och grönsaker i familjens frys för att få plats med tre kilo färsk makrill.

Plötsligt gjorde han en makaber upptäckt: en liten hand stack upp ur en påse.

Kontaktade polisen

Det blev upptakten till ett av de mest omskrivna kriminalfallen i modern tid i Sydkorea och Frankrike. När mannen tittade närmare hittade han två döda spädbarn invirade i handdukar och nerstoppade i påsar.

Det var natt i Frankrike där hans hustru Véronique Courjault, 41, och parets två barn var på semester och han ville inte väcka dem.

I stället ringde han chockad polisen i Seoul och åkte några dagar senare hem till familjen i Tour i västra Frankrike.

Han hade inte en tanke på att de döda barnen kunde vara hans egna och tvekade inte när den sydkoreanska polisen bad honom lämna ett dna-prov.

Jean-Louis Courjault vägrade tro att det var sant då testet visade att han var far till dem.

Paret gick ut i fransk tv och svor att de var oskyldiga och att de inte hade en aning om vilka spädbarnen var. De hävdade att polis-en utsatt dem för en komplott för att skada det amerikanska företag som mannen arbetade åt.

Men när ett nytt, franskt dna-test tre månader senare gav samma resultat bröt Véronique Courjault ihop. Hon erkände att hon fött två barn hemma i huset i Seoul åren 2002 och 2003 och omedelbart strypt och frusit in dem.

Dolde sin mage

Efter en två år lång utredning fastslog en fransk domstol i januari att mannen inte känt till vare sig graviditeterna eller morden.

Kvinnan har också berättat att hon fött och dödat ett tredje barn innan familjen flyttade till Seoul. Barnet kremerade hon i öppna spisen medan maken och parets två söner, i dag 12 och 14 år gamla, låg och sov. Det tog hela natten.

Den överviktiga frun kunde dölja sitt tillstånd med bylsiga kläder. Véronique Courjault har förklarat för polisens utredare och psykiatriker att hon ansåg sig ”få göra vad som helst med barnen eftersom de kom från mig. Jag tyckte till och med att jag hade rätt att döda dem”.

När rättegången inleddes i Tour i tisdags var kvinnan uppenbart tärd efter nästan tre år i häkte.

”Hon rår inte för det”

Gråtande förklarade hon för juryns sju män och två kvinnor att hon inte ville bli en ”sån där mamma som alltid är trött och bara klagar”.

När förhöret fortsatte i går berättade mamman att hon gav pojkarna namn innan hon dödade dem – Thomas och Alexandre.

Mannen och de två sönerna stöttar sin fru och mamma och har ofta besökt henne i häktet.

– Jag älskar Véronique. Hon rår inte för det som har hänt, sa Jean-Louis Courjault, 42, till journalisterna som trängdes utanför domstolen i går.

Njöt av makten

Den två veckor långa rättegången blir en kraftmätning mellan olika experter.

Försvarets psykiatriker hävdar att kvinnan led av ett patologiskt förnekande av graviditeterna och att hon inte förstod att hon dödade barnen.

Åklagaren stödjer sig på rättspsykiatrikern Puel Metivier som säger att hon njöt i hemlighet av att ha makten att både ge och ta liv.