GW: S gör sämsta valet någonsin

”Socialdemokraterna blir störst – men minskar ansenligt”

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna kommer att göra sitt sämsta valresultat någonsin.
Det säger Leif GW Persson inför riksdagsvalet.
– De kommer att få 25–27 procent.

Det var när kriminologen och författaren Leif GW Persson gästade Filip Hammar och Fredrik Wikingsson i ”Breaking News” i Kanal 5 på tisdagskvällen som han förutspådde valresultatet på söndag.

– Jag tror att Sveriges största parti kommer att vara Socialdemokraterna, men att de kommer att ha minskat ansenligt från förra valet.

– De kommer att göra sitt sämsta val någonsin, faktiskt. Första gången jag röstade var 1968. Då fick de 50 procent, lite drygt till och med.

1 av 2 | Foto: Skärmdump Kanal 5
Leif GW Persson gästade Breaking News.

Fått rätt flera gånger

Leif GW Persson är högaktuell med nya tv-serien "Det som göms i snö" i Kanal 5 med bland andra Robert Gustafsson i en av huvudrollerna.

Men i programmet i går handlade det huvudsakligen om valet. Leif GW Persson har nämligen flera gånger tidigare fått rätt i sina politiska förutsägelser.

Inför presidentvalet i USA 2016 förutspådde han flera månader i förväg att Donald Trump skulle vinna. Detta trots att Hillary Clinton ledde opinionsmätningarna och framhölls som självklar segrare av de flesta politiska bedömare.

Inför riksdagsvalet 2014 förutspådde han resultatet med hygglig precision. Den gången gissade han helt korrekt att Feministiskt initiativ inte skulle klara fyraprocentsspärren. Han gissade också att S skulle bli största parti med 30 procent av rösterna. (Valresultatet blev 31,5 procent).

Däremot underskattade han hur många mandat Sverigedemokraterna skulle få i riksdagen. Han gissade på 32 men de fick hela 49.

GW: Därför växer SD

SD-ledaren Jimmie Åkessons opinionsmässiga framgångar förklarade Leif GW Persson delvis med de andra riksdagspartiernas oförmåga eller ovilja att samarbeta över blockgränserna.

– Det enda de där andra sju har kommit överens om är att ”honom tycker vi inte om”. Men i övrigt har de inte åstadkommit så mycket gemensamt. Och då har man grogrunden för ett missnöjesparti.

– Det finns onekligen viktigare frågor att komma överens om. Skola, arbete, vård, rättssamhället, försvaret, pensionerna, inte minst.

– Jag menar, det vore väl ingen konst att knacka honom bort från den politiska kartan om man gick över blockgränserna. Men det vill de heller inte tänka sig.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE