Ny attack mot Trump – toppnamn avslöjar ”internt motstånd”

Av: Hans Österman

Publicerad:
Uppdaterad:

Smockorna avlöser varandra för Donald Trump.

I New York Times skriver ett toppnamn i hans egen regering att det finns en intern motståndsrörelse där flera medarbetare försöker motverka delar av hans politik.

Trump kräver på Twitter att tidningen avslöjar namnet och rapporteras ha reagerat med ”vulkanisk ilska”.

Nu försöker hans stab hitta källan med hjälp av språkanalys, uppger Washington Post.

Trump har redan varit hårt ansatt i veckan efter uppgifterna ur Watergate-avslöjaren Bob Woodwards bok. Där beskriver källor inifrån Vita huset en ”administrativ statskupp”, hur medarbetare försöker kontrollera presidentens impulser och till och med tar bort dokument från hans skrivbord så att han inte ska se dem.

Nu kommer nästa smäll för Trump. Under onsdagskvällen publicerade New York Times en kolumn från ett toppnamn i hans egen regering. Tidningen uppger att medarbetarens identitet är känd för redaktionen, men att den hemlighålls för att personen inte ska riskera att förlora sitt jobb.

Kolumnen har rubriken ”Jag deltar i det interna motståndet i Trumps regering” och för fram liknande uppgifter som i Bob Woodwards bok.

1 av 3 | Foto: NICHOLAS KAMM / AFP
USA:s president Donald Trump.

”Dilemmat, som Trump inte fullt ut förstår, är att många av topptjänstemännen i hans egen regering jobbar flitigt inifrån för att motverka delar av hans agenda och hans värsta tendenser. Jag vet. Jag är en av dem.”

”Trump beter sig skadligt för landet”

Medarbetaren påpekar att att han inte tillhör de vanliga Trump-motståndarna på vänsterkanten.

”Vi vill att regeringen ska vara framgångsrik och tycker att mycket av dess politik redan har gjort USA säkrare och mer välmående. Men vi anser att vår främsta plikt är gentemot det här landet och att presidenten fortsätter att bete sig på ett sätt som är skadligt för vår republiks hälsa.”

Medarbetaren skriver att problemen bottnar i Trumps ”omoral”. Trots att han valdes som republikansk president motverkar han traditionella konservativa ideal som ”fria sinnen, fria marknader och fria människor”:

”Förutom hans massiva reklam för att pressen är ’folkets fiende’ är president Trumps impulser generellt anti-handel och anti-demokratiska. Missförstå mig inte. Det finns ljuspunkter som den nästan oupphörligt negativa bevakningen missar: effektiv avreglering, en historisk skattereform, ett starkare försvar, med mera. Men dessa framgångar har kommit trots – inte tack vare – presidentens ledarstil som är hetlevrad, fientlig, småsint och ineffektiv.”

”Hade tankar på att försöka avsätta Trump”

Enligt insändaren fanns tidiga tankar bland Trumps ministrar att försöka avsätta presidenten genom att åberopa konstitutionens 25:e tillägg, men ingen ville kasta ut landet i en konstitutionell kris.

”Så vi gör vad vi kan för att styra regeringen i rätt riktning tills det, på ett eller annat sätt, är över”.

Trump själv bemötte uppgifterna under en mottagning i Vita huset på onsdagskvällen. Han kallade texten ”feg” och hyllade sin regerings effektivitet.

– Vi har någon i det jag kallar den misslyckade New York Times som säger att han deltar i internt motstånd i Trump-regeringen. Det är vad vi har att göra med. Och ni känner ju till de oärliga medierna. Men det är verkligen en skam.

På Twitter följde han sedan upp med att ställa en fråga i versaler:

”FÖRRÄDERI?”

Trump ifrågasätter om New York Times källa verkligen existerar, men krävde sedan att tidningen måste avslöja namnet:

”Om den FEGA anonyma personer verkligen finns måste Times, av nationella säkerhetsskäl, lämna över honom/henne till regeringen genast!”

Enligt Washington Post reagerade Trump med ”vulkanisk ilska” och blev ”fullständigt ursinnig” över artikeln. Tidningen uppger, med hänvisning till två källor, att presidentens första misstanke var att källan jobbar med inrikes säkerhet eller på justitiedepartementet.

Nu sprider sig paniken bland Trumps nära medarbetare. Enligt Washington Post har de ställt in möten och stängt in sig bakom låsta dörrar. Bland annat uppges de försöka ringa in källan genom att analysera språkliga mönster i New York Times artikel.

– Problemet för presidenten är att det kan vara så många människor. Du kan inte snäva ner det till en person. Alla försöker men det är omöjligt, säger en källa i regeringen till Washington Post.

Samtidigt sprids nu ett sms med texten ”De sovande cellerna har vaknat” bland Trumps medarbetare och externa allierade, enligt tidningen.

– Det är som en skräckfilm när alla inser att uppgifterna kommer inifrån Vita huset, säger en före detta medarbetare som uppges ha tät kontakt med de tidigare kollegerna.

Pressekreteraren: ”En fegis som borde avgå”

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders gick även hon till mottack mot artikeln i New York Times och pekade ut källan som en man, enligt CNN.

”Individen bakom den här texten har valt att bedra, snarare än att stödja, den rättmätigt valda presidenten i USA. Han sätter inte sitt land först, men sätter sig själv och sitt ego i vägen för amerikanska folkets vilja. Den här fegisen borde göra det rätta och avgå.”

Publicerad:

LÄS VIDARE