Förslaget: Homosexuella män ska få donera blod på lika villkor

FHM ska undersöka individbaserad bedömning

Publicerad 2022-07-12

I dag måste homosexuella män vänta sex månader för att ge blod.

Men nu kan det bli ändring på det.

– Jag har alltid tyckt att det är en slags diskriminering, säger läkaren Wesemann Widmark till Sydsvenskan.

Varje år donerar 3 av 100 svenskar i vuxen ålder blod, enligt Ge Blods hemsida.

Av dem är nästan sex av tio 45 år eller äldre.

– Det behövs fler unga blodgivare för att säkra blodförsörjningen både i dag och i framtiden,” säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig vid Blodcentralen i Stockholm till hemsidan.

Måste vänta sex månader

Regeringen vill få fler att bli blodgivare och har därför beslutat att undersöka möjligheten att bedöma blodgivare individuellt. Något som Socialstyrelsen sedan tidigare flaggat för, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

De menar att man bör se över vissa gruppers begränsningar och då primärt de homosexuella männens.

Homosexuella män behöver idag vänta sex månader efter senaste sexuella kontakt för att få ge blod, detta oavsett om det är en ny partner eller inte. För drygt ett år sedan var den siffran 12 månader och till så sent som 2009 var det helt förbjudet, enligt RFSL.

För heterosexuella män är tiden däremot tre månader, men det gäller enbart om det är en ny sexuell partner. Annars är det fritt fram.

Anledningen är, enligt pressmeddelandet, att en hiv-diagnos är vanligare hos en man som ligger med man än en man som ligger med en kvinna. På grund av detta utgör homosexuella en sexuell riskexposition, enligt Socialstyrelsen.

”Tryggt och säkert”

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten uppdraget att analysera och undersöka om individuell bedömning är genomförbart och sedan informera Socialstyrelsen om resultaten.

Syftet är att Socialstyrelsen, som beslutar om blodgivarreglerna, ska ha tillräckliga underlag för att göra nya bedömningar av hur blod ska få ges.

– Alla ska kunna lita på att donerat blod är tryggt och säkert och självklart är det positivt om ny kunskap kan innebära att antalet möjliga blodgivare ökar, säger socialminister Lena Hallengren.

”1980-talets hiv-skräck”

Frågan om den så kallade karenstiden, tiden mellan senaste sexuell kontakt och blodgivning, har varit omstridd.

Många menar att det inte finns någon grund för att homosexuella ska undanhållas från att ge blod.

2020 skrev RFSL:s förbundsordförande Deidre Palacios och och Regnbågsblods ordförande Tobias Ström en debattartikel på RFSL:s hemsida att den dåvarande tidsgränsen, tolv månader, var orimligt lång och att tre månader var en tillräcklig tid för att upptäcka sexuellt överförbara sjukdomar.

Lundaläkaren Jens Wesemann Widmark berättade för Sydsvenskan den 14 juni att han är bekymrad över att han inte få lämna blod, eftersom han lever tillsammans med en man.

– Ett regelverk som tillhör det förflutna, 1980-talets hiv-skräck. Men patientsäkerhetssynvinkeln känns lika viktig, när jag i arbetet ser att det finns ett stort behov av blod, säger han.

Socialminister Lena Hallengren (S).

Följ ämnen i artikeln