Putins senaste upptrappning: Terminators

Publicerad 2022-05-22

Efter förluster i strategiskt viktiga Donbass rapporteras att Ryssland har satt in ett nytt vapen i området:

Terminator.

– Det visar på fast beslutsamhet att anfalla, säger en militärexpert.

Ryssland har satt in "Terminator"-fordon i ett försök att omringa Ukrainas försvar i östra Donbass.

– De attackerar staden Severodonetsk från fyra olika håll, säger Serhiy Haidai, guvernör i Luhansk-regionen.

En rysk militärkälla säger till den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån RIA att en pluton med Terminators har utplacerats i Ukraina.

PLUS: 7 tecken: Därför ser Ryssland ut att förlora

Det som utmärker Terminator från andra stridsfordon är att den kan anfalla flera mål samtidigt och på olika höjder.

Den är beväpnad med fyra olika raketer, lasersystem, granater, autokanoner och maskingevär. Den kan dessutom samverka med andra fordon och artilleri, inklusive lågflygande helikoptrar.

Det är dessutom svårt att attackera en Terminator eftersom den är tungt bepansrad och designad för att försvara stridsfordon från bakhåll och attacker på nära håll i stadsmiljöer.

Stridsfordonet ”Terminator” under segerdagen 2019.

”Fast beslutsamhet”

Justin Crump, militärexpert och före detta stridfordonsbefälhavare i brittiska armén, berättade för Sky News att utplaceringen av Terminator runt Severodonetsk visar på "fast beslutsamhet att anfalla staden".

Han sa även att Ryssland är "ganska stolta" över fordonet, som används för att stödja andra stridsfordon och svara på fiendens eld vid attacker i stadsområden.

Enligt uppgifter till The Independent har Ryssland satt in stridsvagnarna efter Moskvas stora militära förluster i den strategiskt viktiga Donbass-regionen. De rapporterar även att flera filmer visar hur stridsvagnarna rullar in i Severodonetsk i Luhansk-regionen.

– Tillsammans med stridsvagnsplutoner är Terminators viktiga för att kunna attackera pansarfordon och pansarvärnsrobotar, säger en militärkälla till den statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

PLUS: Ex-spionen om Putins hälsa: ”Avbryter möten för att få vård”

Byter taktik

Stridsfordonen skulle göra det möjligt för den ryska armén att byta taktik, menar militärkällan.

– Terminators krävs för att intensifiera Rysslands stridsstabilitet, säger källan.

Fordonen har tidigare använts i det krigshärjade Syrien efter att syriske presidenten Assad träffat den ryske stabschefen general Valery Gerasimov 2017.

Ryssland tros nu ha omkring nio av pansarfordonen BMPT-72, som är byggda på chassit till T-72-stridsvagnen och utvecklats speciellt för kriget i Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS