Hur rustat är Sverige om kriget skulle sprida sig hit?

Uppdaterad 2022-03-16 | Publicerad 2022-03-15

Det har gått över 200 år sedan det var krig i Sverige.

Även om Europa brunnit flera gånger om under den tiden har vi lyckats hålla väpnad konflikt borta från vårt eget territorium.

Inte alltid med hedern i behåll kanske men faktum är att inget annat land i världen har en lika lång historia av ihållande fred.

Och så skulle det ju förbli. Tiden för invasioner länder emellan i det demokratiska Europa var ju passerad. Trodde vi. Men när bomberna faller över Ukraina så måste vi nu ställa oss frågan: Vad händer om det blir krig här? Är vårt samhälle rustat? Är vi som bor här förberedda?

I tre specialavsnitt har Patrik Syk intervjuat representanter och experter för att försöka svara på vad som faktiskt händer om kriget letar sig hela vägen hit till oss. Hur är vår beredskap?

I första avsnittet pratar vi om de som möter fienden först. Som ska skydda oss andra från att mötas av en angripare, den svenska försvarsmakten. Intervjuad i avsnittet är Johan Wiktorin, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

Lyssna på avsnitt 1 här:


I den andra delen diskuteras den andra halvan av vad som kallas Totalförsvaret, nämligen det civila försvaret. Här handlar det om hur befolkningen ska skyddas och samhällsfunktioner upprätthållas i tider av krig. Intervjuad i avsnittet är Kicki Scheller försvarsdirektör på länsstyrelsen Gotland och Mats Johansson avdelningschef för krisberedskap och civilt försvar på Livsmedelsverket.

Lyssna på avsnitt 2 här:


I den avslutande delen så fokuserar vi på hemberedskap, alltså våra egna förberedelser. Hur vi som vanliga medborgare kan tänka och agera för att på olika sätt förbereda oss på de olika utmaningar ett krig eller annan kan medföra. Det som ofta beskrivs som prepping. Intervjuad i avsnittet är författaren, föreläsaren och överlevnadsexperten Herman Geijer.

Lyssna på avsnitt 3 här: