Filmas i smyg – avslöjar Trumps plan: ”Jag vet”

Uppdaterad 2021-09-06 | Publicerad 2021-09-05

Topprepublikanen Jim Jordan trodde att han småpratade med en supporter.

I det hemligt filmade videoklippet avslöjar han Donald Trumps plan – som uppges vara nära att sättas i verket.

– Jag talade med honom i går.

Joe Biden genomgår sin svåraste politiska tid sedan han tog över presidentskapet i januari i år. Efter kaoset kring uttåget ur Afghanistan och den fjärde vågen av covid-19 som härjar för fullt i USA har hans förtroendesiffror kring bägge kriser dalat.

Senaste slaget kom häromdagen då nya jobbsiffror visar att den ekonomiska återhämtningen i USA är betydligt skakigare än man hoppats på. Samtidigt avslutas de federala arbetslöshetsbidragen som infördes tidigare under pandemin.

Detta har utlöst strider internt i Demokraterna.

Totalsågar Biden

Under kriserna har expresident Trump varit ständigt närvarande för att kritisera Biden, genom pressmeddelanden och framträdanden i Fox News.

För några dagar sedan kallade Donald Trump evakueringen ur Afghanistan ”det dummaste drag som någon gjort genom alla tider i USA”.

– Vi ser ut som idioter över hela världen, vi är svaga, vi är patetiska, vi styrs av människor som inte har en aning om vad de gör, sa expresidenten till Fox News.

Donald Trump.

Bland republikanska väljare är Trump solklar favorit till att bli deras nästa presidentkandidat. Expresidenten har flörtat med idén ett antal gånger, men de flesta bedömares åsikt har varit att det främst handlar om att fortsätta hålla sig relevant och säkerställa sin plats i rampljuset.

Men en topprepublikans korta småprat med en falsk anhängare kan tyda på motsatsen.

Kongressledamoten Jim Jordan, nära allierad med expresidenten, höll ett tal i Iowa i torsdags. Inför jublande åhörare sa han på scenen att han trodde att Donald Trump kommer ställa upp i valet 2024.

– Jag tror att han kommer ställa upp. Jag vill att han ska ställa upp. Han har bevisat att han klarar hetluften. Vi är i en situation nu när man behöver någon som är villig att slåss, sa Jordan.

Lurad att berätta

Men när han pratade med folk ur publiken efteråt lät kongressledamoten betydligt mer säker på sin sak.

Bland åhörarna fanns den liberala journalisten Lauren Windsor och hennes kollega från nyhetssajten The Undercurrent. Jim Jordan filmas i smyg från två vinklar när han berättar om vad han fått reda på i samtal med expresidenten.

– President Trump, han kommer ställa upp igen, säger topprepublikanen.

– Du tror det? säger Windsors kollega.

– Jag vet det. Jag talade med honom i går. Han är i princip redo att gå ut med det efter alla dessa galenskaper i Afghanistan, sa Jim Jordan i samtalet som spelades in under torsdagskvällen.

Windsor publicerade videoklippet på Twitter sent under fredagen.

EXCLUSIVE--> Jim Jordan: President Trump, he's gonna run again. Pete: You think so? Jordan: I know so. Yeah, I tal…
https://t.co/gQLYvrLK28
Jim Jordan.

En talesperson för Donald Trump har dementerat att expresidenten i närtid kommer meddela att han ställer upp i valet 2024. Huvudpersonen själv har sagt att hans anhängare kommer bli nöjda när beslutet kommer, utan att utveckla mer.

Trumps tidigare rådgivare Jason Miller sa tidigare i veckan att det ”står ganska klart” att vi kommer få se expresidenten i en valkampanj igen.

Historisk händelse

– Jag skulle säga mellan 99 och 100 procent, sa han enligt Newsweek om chansen att det blir av.

Ingen president som besegrats efter en mandatperiod har ställt upp igen sedan demokraten Grover Cleveland 1892. Han förlorade mot republikanen Benjamin Harrison 1888 och vann tillbaka Vita huset i en ny kamp dem emellan fyra år senare.