12-årige Drayke mobbades – tog sitt liv

Publicerad 2022-02-23

Drayke Hardman från Utah i USA fick aldrig bli tretton år.

Han tog sitt liv efter att ha blivit mobbad av en klasskamrat.

Nu sprids hans historia över världen under hashtaggen #DoItForDrayke.

Drayke Hardman, 12, tog sitt liv efter att ha blivit utsatt för mobbning i skolan.

Drayke Hardman, 12, tog sitt liv efter att ha blivit utsatt för mobbning av en klasskamrat under ett års tid.

Fallet blev känt efter att föräldrarna Samie och Andrew Hardman själva valt att berätta om det i en känslosam intervju i KUTV.

Paret trodde att det gjort allt de kunnat för sin son. De tog tag i problemet och blandade in skolan när mobbningen fortsatte. Men ingen förändring skedde.

”Han skyddade oss från det”

Själv förminskade Drayke händelserna. Vid ett tillfälle frågade hans mamma om han hade självmordstankar. Han svarade bestämt nej.

– Vad han än kände så skyddade han oss från det. Han ville inte att vi skulle veta om det eller känna det, säger hans mamma Samie.

Måndagen den 7 februari kom Drayke hem från skolan med en blåtira. Hans syster frågade vad som hade hänt och han svarade att han hamnat i bråk med en klasskamrat.

Två dagar senare bad han att få stanna hemma från basketträningen. Samma kväll hittade hans syster honom i sovrummet. Drayke togs till akuten men hans liv gick inte att rädda.

Drayke tillsammans med mamma Samie.

Familjen i sorg: ”Hjärta av guld”

Hans beskrivs som en pojke med ett hjärta av guld.

– Han älskade att få folk att skratta. Han älskade att göra vad han kunde för att alltid se till att någon hade en vän, berättar Samie.

Familjen har valt att berätta sin historia för att öka medvetenheten om självmord bland barn och om mobbning. Förhoppningen är att ingen familj ska behöva gå igenom det de har fått göra.

Uppmanar att prata om mobbning

Draykes död har lett till hashtaggen #DoItForDrayke som delas av tusentals på sociala medier.

Förutom att visa sitt stöd för familjen uppmanas också föräldrar att ta ansvar och se till att deras barn inte mobbar andra.

En insamling har startats med syftet att betala för begravningen. Hittills har över 1,1 miljoner kronor samlats in.

Psykologen: Alla vuxna kan göra något

I Sverige dör i genomsnitt 22 barn i självmord varje år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Barns och ungas mående kan svänga. Det kan vara väldigt bra i ena stunden och sedan kan man vara på botten. Men det man som vuxen ska vara uppmärksam på är när det sker en betydande förändring i vardagen, säger barnpsykologen Hanna Thermaenius på Rädda Barnen.

– Det kan vara att man drar sig undan, vänder på dygnsrytmen inte kommer till måltider, isolerar sig. Där ska viktiga vuxna, även fritidsledare och skolpersonal, lita på sin magkänsla. Inte vänta och se. Då behöver vi knacka på fast barnet inte vill.

För den som är otrolig är ytterligare råd är att kontakta lärare, andra föräldrar och vuxna som träffar barnet i andra miljöer.

Ofta bär barn själva på information om kompisar som inte mår bra.

– Vi måste ge barn möjlighet att veta vem de kan prata med. Och att de förstår att det inte är att skvallra. Jag brukar prata om att det finns bra och dåliga hemligheter, säger Hanna Thermaenius.

– Berättar barnet att en kompis är utsatt bör man, verkligen oavsett vilken vuxen man är, ta emot det som en otroligt fin gåva. Alla kan göra något och länka barnet vidare till en plats där de kan få hjälp.

Drayke.