Regeringens plan för att runda budgetblockaden

Publicerad 2022-06-14

Regeringen förbereder ett sätt att runda högeroppositionens budgetblockad.

Planen är att lägga en extra ändringsbudget innan riksdagen tar sommarlov, erfar Aftonbladet.

– Vi kommer göra allt för att det här kommer att prövas demokratiskt, säger en källa med insyn.

Den politiska budgetstriden går vidare.

Som svar på högeroppositionens drag att stoppa pensionsförslaget förbereder regeringen nu ett sätt att runda finansutskottet och gå direkt till riksdagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Tillvägagångssättet är att lägga en extra ändringsbudget där det stoppade pensionsförslaget finns med. Något som även Expressen har rapporterat om.

På så vis får riksdagens kammare rösta om förslaget.

Regeringen har en plan för att runda oppositionens budgetblockad.

Har redan börjat arbeta

Enligt Aftonbladets uppgifter har finansdepartementet redan börjat arbeta med förberedelserna. Aftonbladets källa säger att planen är att den ska kunna läggas fram innan riksdagsledamöterna går på sommarledighet nästa vecka. Bedömningen är att det tidsmässigt går att lösa.

Det finns dock fortfarande en förhoppning om att talman Andreas Norlén låter riksdagen rösta om pensionsförslaget trots att det har stoppats i utskottet, något som han enligt riksdagens regler har möjlighet göra.

Kan rösta nej till egna budgeten

Bakgrunden till striden är ett pensionsförslag som förhandlats fram av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Förslaget stoppades av högeroppositionen i riksdagens finansutskott i går med motiveringen att det lämnades in för sent.

Budgetomröstningen hålls i morgon onsdag. Enligt nyhetsbyrån TT, som intervjuat KU:s tidigare kanslichef Magnus Isberg, har regeringen ett ovanligt alternativ – att låta bli att yrka på sitt eget förslag.

Då kommer omröstningen enbart handla om för eller emot högeroppositionens förslag och eftersom det finns en majoritet i riksdagen mot det så faller det, skriver TT.

När det har fallit finns det inget förslag alls och då kan regeringen återkomma med sin extra ändringsbudget.

”Svag regering”

Moderaterna är kritiska till regeringens agerande – och menar att Socialdemokraternas och Centerpartiets agerande med att lägga ett förslag i sista stund är ett brott mot riksdagsordningen.

– Detta visar ju att Sverige har ens svag regering som inte får igenom sin politik, som agerar oseriöst i förhållande till landets pensionärer. Man la ett förslag på riksdagens bord som hade ett väldigt svagt stöd och nu får man inte igenom det, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Ni har också fått kritik för att leta efter formaliteter för att hindra ett förslag att prövas i riksdagen, hur kommenterar du det? 

– Problemet var inte bara tidpunkten, problemet var ju att man la ett förslag som man inte kunde väcka formellt. Tekniskt kallas det för att det är utom ramen för ett ärende. Det handlar alltså om riksdagsregler. Och jag noterar ju att Centerpartiet, som här i riksdagen väldigt ofta hänvisar till riksdagsordning och praxis, när man själv möter motstånd mot de reglerna så tycker man att det är odemokratiskt och andra tillmälen och epitet som man nu sätter på oppositionen.