Annies skräckträdgård ruggig succé: ”Kö hela vägen”

Publicerad 2021-10-31

Vågar du knacka på?

Hemma hos Annie Cucarano Averstad tas Halloween på blodigt allvar.

– För två år sen hade vi kö hela vägen ut på gatan, säger skräckfantasten som dekorerat sitt hus i 20 år.

Mitt i villakvarteret i Älvsjö söder om Stockholm tornar skräckhuset upp sig. Den kusliga musiken hörs ända nere från gatan.

Här dinglar spöken av alla dess slag, ett skelett ligger i hängmattan, blodiga händer och fötter hänger i ett rep.

De senaste tillskotten i Annies skräckinjagande samling är rökmaskinen, projektorn som får kusliga händer att sträcka sig mot fönstret och den hemgjorda fågelskrämman som tyst lurar på en bänk mellan två pumpor.

Det är ingen tvekan om vem som är kvarterets skräckmästare.

– Många går ju förbi och ser det här. Det har kommit fram personer på ICA och frågat ”Vad händer i år?”, säger Annie Cucarano Averstad som jobbade dom dekoratör i många år.

Hos Annie Cucarano Averstad är Halloween blodigt allvar.

Alltid gillat skräck

För Annie började skräckintresset redan som tonåring. Hennes morbror beställde VHS-kassetter från USA med klassiska skräckrullar.

Men det var när äldsta sonen fyllde fem år som dekorerandet drog igång på allvar. Sedan dess har det bara blivit mer och mer när familjen flyttat till större hus.

Oktober har alltid varit en speciell månad för familjen. Både Annie och två av de fyra barnen fyller år. Att fira gemensamt med en Halloweenfest har blivit tradition.

– Barnen gillar också skräckfilm. Deras intresse har väl dämpats lite, men när vi gör det här tycker de att det är superroligt. Även om mamma går lite ”bananas”.

Börjar planera i augusti

Förberedelserna börjar redan i augusti. Då lägger Annie upp en plan för årets skräckträdgård. Det mesta googlar hon fram för att beställa på nätet men en del tillverkar hon själv.

– Det kostar mer tid än pengar faktiskt. Jag jobbar ju heltid men lägger kanske tre, fyra kvällar på att bygga upp allt.

Under Halloweenhelgen brukar nyfikna besökare flockas kring Annies trädgård.

– Det är en ganska bra gågata här så många ser det. De stannar upp och tycker det är fantastiskt. Många glider förbi med bilen och andra frågar om de får fota.

Godiset tog slut

Förra året blev besökarna färre på grund av pandemin.

– Men för två år sedan var det helt galet här. Då kom det bilar från områdena runt omkring, så det var kö hela vägen ut på gatan. Då tog godiset faktiskt slut, så jag fick jag ta av mina barns godis.

– Jag fick lova dem att de skulle få mer godis sedan, säger Annie och skrattar.

På grinden hänger en skylt: Bus eller godis-besök i Annies skräckhus blir det bara på ”riktiga” Halloween, den 31 oktober.

– Det är inget annat datum. Där är jag ganska hård.

– Det ska vara kort och intensivt. Sedan börjar jag planera inför julen.

Hur firar du Halloween? Chatta med oss och skicka in dina läskigaste bilder!

  • Emelie Svensson
    31 okt 2021

    Vilka läskiga läsare vi har! 😱 Tusen tack allihopa för era inlägg och bilder, nu stänger vi chatten för den här Halloweenkvällen.

    Så får vi se om man kan sova i kväll...👻

  • 31 okt 2021

    Viktigt med ljus i mörkret

    Var därför lycklig för en ljusmanifestation som hölls i Kramfors kommun för att hedra de kvinnor (och några män och barn) som avrättades under häxprocesserna på 1600-talet. Länge sedan? Ja men deras ättlingar lever med det än idag och genom att sprida ljuset kan vi hoppas att läka och upplysa om det våld som kvinnor utsätts för än idag.

    Kändes fint med en meningsfull helg

    Erika Mikaelsson
  • 31 okt 2021

    Vi spökade ut oss, gick med ungarna.

    Jag vet inte vem som hade roligast? 😂😂

    Kristo Benjaminsson

    Haha, vuxna får också ha kul!

    Nora Adin Fares
  • 31 okt 2021

    Helt sjukt 👻

    Lotta
  • 31 okt 2021

    Happy Halloween 🎃

    Lena

    Emelie Svensson