Falska bilder sprids på nätet efter mordet på Einár

Uppdaterad 2021-10-26 | Publicerad 2021-10-25

Dödsskjutningen av Nils ”Einár” Grönberg har gett upphov till en lavin av inlägg på sociala medier.

Flera konton erbjuder vad som påstås vara bildmaterial från mordet mot betalning.

– Jag skulle tro att det är ren hittepå, säger mediestrategen Brit Stakston till Expressen.

Det gryniga fotot är taget i mörker. Det tycks visa en maskerad man med en pistol i handen. Han ser ut att rikta vapnet snett neråt, men vad han siktar på går inte att uttyda.

Bilden har publicerats av ett Instagramkonto med tiotusentals följare. I inlägget påstås att den är tagen från en övervakningskamera som fångat mordet på hiphop-stjärnan Einár i Hammarby sjöstad.

Aftonbladets kartläggning visar att det inte stämmer. Fotot är förvisso från en gatukamera, men den är placerad i den australiensiska staden Bulleen. Den dokumenterade incidenten är en gänguppgörelse som ägde rum 2019.

Brottsplatsen i Hammarby sjöstad..

Efter dödsskjutningen av Einár har mängder av bilder som påstås visa delar av händelseförloppet spridits på sociala medier. Det finns konton som erbjuder foton från mordet mot betalning. Det finns dock ingenting som tyder på att de är äkta.

– Om det här materialet finns så sprids det i andra sammanhang, säger mediestrategen Brit Stakston till Expressen.

Rapparen Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad natten till den 22 oktober.

”Digitala spår är av intresse”

Bland alla falska och manipulerade foton kan dock finnas material som är högintressant för polisens utredare. Ett exempel på det uppges vara en video där två maskerade män visar upp en pistol. I klippet står texten ”smoked” tillsammans med en pistol-emoji.

Åklagare Marina Chirakova uppmanar alla som ser foton eller filmer som kan vara från mordkvällen att ta kontakt med polisen.

– Alla digitala spår är av intresse för oss, säger hon.

Har ni säkrat något bildmaterial som du bedömer som extra viktigt i förundersökningen?

– Det vill jag inte kommentera.

Ljus på mordplatsen efter Einárs död.

Kan förvärra konflikter

Brit Stakston har även kommenterat den stora aktiviteten på sociala medier i SVT:s ”Morgonstudion”.

Där sa hon att det finns en risk att hotfulla eller våldsamma bilder bidrar till att konflikter förvärras. Det behöver dock inte alltid bli så:

– Utmaningar där man angriper någon som tidigare skedde på gathörnet når nu en publik arena. Det når också en allmänhet som dras till vad som beskrivs som ”ghettokultur” och gängvåld.

Det finns även bilder som uppges föreställa Nils Grönberg kort efter mordet. Polisen har tidigare gått ut med en vädjan om att inte sprida dem vidare.