Oligarkernas vrede: Häv sanktionerna

Publicerad 2022-06-02

Sanktionerna slår hårt mot de ryska oligarkerna.

Nu har de fått nog.

– De har vänt sig till EU-domstolen, säger en talesperson.

I mars svartlistades Roman Abramovitj, Michail Fridman och Pjotr Aven av EU.

De stormrika affärsmännen belades med reseförbud och fick sina tillgångar frysta – men nu har de inlett en kamp för att få tillbaka sina lyxliv.

En talesperson för EU-domstolen bekräftar att oligarktrion vänt sig till domstolen för att få sanktionerna hävda. Men några detaljer om processen har inte lämnats ut.

Roman Abramovitj. Arkivbild.

Ber om lån

Under de månader som oligarkerna tvingats leva med sanktionerna har läget blivit knivigt.

Roman Abramovitj har tvingats sälja fotbollsklubben Chelsea efter 19 år vid rodret och ska dessutom ha hamnat i en ekonomisk knipa.

Enligt Daily Mail har affärsmannen tvingats be Hollywoodproducenten Brett Ratner och medlemmar i familjen Rotschild om miljonlån för betala sina utgifter. Abramovitj förnekar själv uppgifterna.

Michail Fridman. Arkivbild.

”Är i husarrest”

Även Michail Fridman har vädrat sitt missnöje.

Den ryske bankmannen har fått tillgångarna på 146 miljarder kronor frysta och tvingats ställa om till en helt ny vardag.

– Jag kan inte ens betala på en restaurang. Jag måste äta hemma och är praktiskt taget i husarrest, har han tidigare sagt.

Huset kostar 799 miljoner kronor och utöver de normala bekvämligheterna har Fridman tillgång till en underjordisk pool, en vinkällare och ett cigarrum.

– Myndigheterna i Storbritannien borde ge mig en summa så att jag kan åka taxi och köpa mat, men det kommer att vara en mycket begränsad summa i förhållande till levnadskostnaderna i London.

Huset som Michail Fridman säger sig vara i ”husarrest” i.