Valet 2022

Fem punkter: Misstroendet mot Morgan Johansson (S)

Av: 

Frida Willander

NYHETER

Sverigedemokraterna har väckt misstroende mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Men vad har egentligen hänt och kan komma att hända?

Här är fem punkter om misstroendet mot Johansson.

Det var Sverigedemokraterna som väckte misstroendet mot justitieminister Morgan Johansson (S) torsdagen den 2 juni. M, L och KD backar upp beslutet.

Anledningen till SD:s misstroende är kriminalpolitiken.

”Morgan Johansson måste avgå som minister. Otryggheten biter sig fast och gängkriminaliteten är allt annat än knäckt. Antalet skjutningar ökar och sätter skräck i varje del av vårt land. Sverige har förvandlats till ett gangsterland”, skrev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på Twitter.

Statsminister Magdalena Andersson (S) blev rasande när SD annonserade misstroendet, både på grund av beskedet, men också tidpunkten.

– Vi befinner oss tre månader före ett ordinarie val. Det pågår ett krig i vårt direkta närområde, att då skapa ett läge av politiskt oreda och osäkerhet – det är fullständigt oansvarigt. Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det är farligt, sa statsministern under en pressträff.

Magdalena Andersson meddelar också att hon, tillsammans med hela regeringen, kommer att avgå om Morgan Johansson fälls.

SD, M, L och KD samlar tillsammans ihop 174 mandat, men det krävs minst 175 för att få igenom misstroendet. Om samtliga riksdagsledamöter håller sig till sina partiers linje, kommer justitieministerns öde avgöras av en enda röst.

Den rösten tillhör den före detta V-ledamoten Amineh Kakabaveh, numera politisk vilde. Under söndagen meddelade Kakabaveh att hon är beredd att rösta för ett misstroende mot justitieministern.

– S har inte uppfyllt det de lovade mig, sa hon till DN.

Omröstningen sker samtidigt som Sverige är mitt uppe i en känslig Natoprocess, där Turkiet ställer sig emot Sveriges önskade medlemskap.

Om Magdalena Andersson och regeringen skulle avgå efter misstroendeomröstningen får Sverige en övergångsregering med mycket begränsade befogenheter. Det kommer att försvåra Nato-förhandlingarna med Turkiet.

Misstroendeomröstningen äger rum tisdagen den 7 juni klockan 12.00. För att kunna fälla ministern krävs det att minst 175 riksdagsledamöter röstar för misstroendeförklaringen.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Misstroendeomröstningen som
Publisert:

LÄS VIDARE

Regeringsrysare efter dubbelsmäll – på 37 minuter

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2022

Morgan Johansson

Misstroendeomröstning