Misstänks ha dödat sin chef under promenaden i ett naturreservat

Uppdaterad 2021-09-03 | Publicerad 2021-08-20

Projektledaren misstänks ha mördat sin chef under en skogspromenad.

Han gömde sedan kroppen under några grenar och gjorde allt för att inte kopplas till sin chefs försvinnande.

I dag avslutas rättegången mot projektledaren som till slut erkände mordet.

– Efter alla år med lögner så har jag blivit en mästare på att hålla masken utåt, men inåt så är det katastrof, säger han i förhör.

Kvällen den 21 april i år anmäls en företagsledare i Jönköping försvunnen av sin hustru.

Hon, som varit gift med mannen i 33 år, säger samma kväll till polisen att det är väldigt olikt maken att inte höra av sig.

En sökinsats drar igång men fallet tar en ny vändning när företagsledarens bil dagen efter hittas brinnande i ett skogsparti i Domsand i Jönköping.

Bara någon timme senare kommer ett nytt larm. En äldre man som promenerat i Dumme mosse naturreservat i Jönköping har sett ett ben sticka ut ur en hög med ris och grenar.

Polisen kan snart konstatera att det är den försvunne företagsledaren, en man i 50-årsåldern, och att han har utsatts för kraftigt våld mot huvud och hals.

Mannen observerades på en mack en stund efter dådet. Han köpte en Daim och en Festis.

Tidiga misstankar

Misstankarna riktas tidigt mot en av företagsledarens anställda, en projektledare som av andra på företaget beskrivs som en lättstressad och vimsig person. Han har enligt kollegor betett sig märkligt både strax före och efter att chefen försvann. Det ryktas även om att de två ska ha blivit osams om något.

Projektledaren, en man i 40-årsåldern, nekar först till brott. Men redan två dagar senare väljer han att berätta för polisens förhörsledare.

Han säger att han och chefen åkte till i naturreservatet Dumme mosse för att ta en promenad i skogen. Projektledaren säger att han hade samlat mod till sig att berätta för sin chef dels att han ville sluta sitt jobb och dels att han hade satt företaget i skuld genom att försumma företagets ekonomi.

Projektledaren tände dagen efter mordet eld på sin chefs bil med hjälp av lösningsmedel i hopp om att dölja spår.

Noggrann med firman

Chefen, som enligt vänner och familj var mycket noggrann med sin firma och avskydde slarv, blir enligt projektledaren rasande när han får höra att företaget fått ett föreläggande från Kronofogden.

Enligt projektledaren skriker chefen på honom där i skogen, anklagar honom för att ha sabbat hans företag och säger att han kommer att få stå till svars för det han gjort. Projektledaren beskriver i förhör att det chefen ropar gör att han känner sig liten, stressad och panikslagen.

När chefen börjar gå mot sin bil blir han rädd. Chefen som har jaktlicens brukar ibland ha vapen i bilen, menar han. Ska han skjuta honom?

Den yngre mannen springer efter honom och tar ur en hög byggmaterial på platsen upp en regel från marken och slår mannen i nacken, flera gånger.

I förhör får han frågan hur hårt han slog.

– Jag har ju aldrig slagit en människa i mitt liv förut. Varken med händer eller annat så jag kan inte riktigt svara på det, men det var ju uppenbarligen hårt, svarar han.

Den tidigare ostraffade mannen tar sedan ett rep runt sin chefs hals och drar åt. När han inte längre ger några livstecken från sig släpar mannen in honom en bit i skogen, lägger honom bakom en informationstavla under lite grenar och ris, och kör iväg i chefens bil.

Projektledaren kastar ut mordvapnet genom bilfönstret. Chefens mobiltelefon åker samma väg och hittas senare i ett dike.

Han åker sedan till en mack och köper sig en Daim och en Festis innan han parkerar chefens bil utanför en blomsteraffär. Sedan försöker han agera så normalt som möjligt resten av arbetsdagen, säger han.

Företagarens bil hittades svårt brandhärjad.

Skickar sms efter mordet

Han skickar två sms till chefen för att försöka ge sig själv något slags alibi:

”Tjena är på kontoret. Lunch vid 12?”

”Hallå!!”

Han ringer även sin chefs telefon flera gånger.

– Jag vet inte varför jag gjorde det, sjuk i huvudet. På nåt sätt intalar man sig att man inte vill förknippas med det som har hänt, det är så sjukt, säger han i förhör.

Här hittades företagarens bil i lågor,

Kvällen då chefen inte kommer hem hör hans fru av sig till projektledaren som säger att han inte sett hennes make sedan morgonmötet. Men han skriver till frun att hennes make var ”taggad” under mötet.

Dagen efter tänder han eld på chefens bil med hjälp av lösningsmedel för att bränna upp eventuella spår som ska leda till honom själv.

När det den 22 april konstaterats att företagsledaren är död skickar projektledaren ett grupp-sms till flera på företaget:

”Förstår att detta har varit en jobbig och omtumlande dag för oss alla. Jag har som förslag att vi ses på firman imorgon för att hjälpa varandra i denna ovisshet”.

Men mötet blir inte av. Samma kväll som han skickar sms:et anhålls han, misstänkt för mord.

Offrets mobiltelefon hittades slängd i ett dike.

Levde dubbelliv

Mannen beskriver i förhör hur han under många år levt ett dubbelliv där han försökt dölja för andra hur dåligt han mått och hur dåligt företaget gått. Han återupptog en tid före mordet ett kokainmissbruk, säger han, och hade veckan innan även sökt psykiatrisk hjälp via en vårdapp. Men mötet med läkaren blev aldrig av.

– Efter alla år med lögner så har jag blivit en mästare på att hålla masken utåt men inåt så är det katastrof, säger han i förhör.

Projektledaren har i alla förhör beskrivit mordet som en oplanerad gärning, något som skedde i stundens hetta.

Det mesta av det han sagt i förhören, om hur han agerade och rörde sig, har kunnat bekräftas genom bland annat kvitton, övervakningskameror och samtal.

Men utredningen visare även tecken på att det kan ha varit mer planerat än mannen vill ge sken av. Han hade stängt av sin egen telefon vid tiden för gärningen och två dagar före mordet hade han kopplat ur gps:en i sin tjänstebil.

Rättegången avslutas idag.

När det konstaterats att chefen för företaget hittats död skickade projektledaren ett grupp-sms till andra på företaget där han förslog att de skulle samlas dagen efter för att hjälpa varandra. Men bara några timmar efter att han skickat smset greps han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln