Maxgränser för D-vitamin och jod i tillskott

TT

Uppdaterad 2022-04-22 | Publicerad 2022-04-21

Ägg är en viktig källa till D-vitamin och jod. Arkivbild.

Maxgränser är att vänta för D-vitamin och jod i kosttillskott. Det finns vetenskapliga bevis för att höga halter är farliga, enligt Livsmedelsverket.

De båda ämnena ingår ofta i kosttillskott och finns i väldigt stora mängder i många produkter på marknaden, skriver verket i ett pressmeddelande.

Verket pekar på att stora intag av just D-vitamin och jod kan vara hälsofarligt och vill nu införa maxgränser för hur hög den rekommenderade dagliga dosen får vara.

”Med de nya maxgränserna blir det säkrare för människor som äter kosttillskott med D-vitamin eller jod eftersom de inte riskerar att få i sig för mycket av de här ämnena av misstag”, säger Jan Sjögren, avdelningschef på Livsmedelsverket.

Förslaget om maxgränser ska nu behandlas i EU, vilket väntas ta tre månader. När det är klart kan verket fatta beslut.

Flera andra EU-länder har redan liknande maxgränser. Om förslaget godkänns börjar begränsningarna gälla den 1 januari 2024.

De flesta får i sig nog med vitaminer och mineraler via maten, men några grupper kan behöva extra. Livsmedelsverket rekommenderar exempelvis D-vitamin till äldre.

Följ ämnen i artikeln