Två av tre är positiva till vaccin – men de flesta vill vänta

Unga är mindre benägna att vaccinera sig

Uppdaterad 2020-12-30 | Publicerad 2020-11-14

Ett vaccin mot covid-19 skulle kunna ta oss tillbaka till ett vanligt liv, utan avstånd, munskydd och restriktioner.

Två av tre svenskar kan tänka sig ta sprutan, men många vill avvakta lite.

– Jag kommer inte vara först ut, säger Lisa, 35.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström menar att svenskarna kan börja vaccineras redan i januari nästa år, om allt går enligt planen.

Två av tre svenskar kan tänka sig att ta sprutan när ett vaccin finns tillgängligt, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Men långt ifrån alla ställer sig först i kön. Endast 25 procent av de tillfrågade vill ta vaccinet så fort som möjligt, medan 41 procent vill avvakta lite först.

– Jag tänker på hur det blev med svininfluensan, och jag känner inte att jag är i någon riskgrupp, säger Lisa, 35, som arbetar som controllerchef.

Jag kommer inte vara först ut, säger Lisa, 35.

Hon tycker det är bra om man vaccinerar sig, så livet kan återgå till det normala med resor och umgänge.

– Det är bra om folk vill testa och gör det, jag kommer inte vara först ut, säger Lisa, 35.

Lägst intresse bland unga

De unga svenskarna är minst benägna till att ta vaccinet.

Endast 16 procent av de som är under 34 år säger att de kommer ta det så fort som möjligt, och 27 procent säger att de inte kommer ta det alls. Det är fler är resterande målgrupper, där endast 20 procent säger att de inte vill vaccinera sig.

– Om man inte är säker på att det är hundra så kan jag vara lite orolig. Men om alla har testat och jag märker att det är säkert, då ser jag inga problem med det, säger värvaren Edward, 21.

Han har inte reflekterat över hur han kommer göra, men tror att han kommer vänta lite, som många andra i hans ålder.

Rose-Marie, 72, tycker det hade varit bra om ungdomar tar vaccinet också. Hon anser att man måste våga lita på läkare och myndigheter.

– Är man ung så känner man sig väl odödlig. Det ser man ju, hur de rör sig på stan. Men det är synd om dem också, när vi var unga var det bara att ge sig ut, så är det ju inte i dag.

Större risk med corona

Hon kommer ta vaccinet direkt när det kommer, precis som var fjärde svensk.

– Man hoppas ju att det ska hjälpa till så man inte får den här coronan, så att man kan leva vidare.

Eva, 59, tycker Anders Tegnell är sansad person. Hon tror att konsekvenserna av svininfluensavaccinet gör att myndigheter är mer vaksamma nu.

Drygt hälften av alla svenskar tycker att Sveriges strategi för att hantera coronapandemin är bra. En av dem är Eva, 59. Hon delar inte oron om att det skulle kunna vara biverkningar på vaccinet.

– Jag är ingen läkare, men det är väl större risk att man får biverkningar om man blir smittad av corona än av vaccinet, skulle jag tro.

Hon säger att hon också kommer vaccinera sig för att skydda sina äldre släktingar, och tror att många andra resonerar som hon.

– Det är ju det enda som vi kan sätta emot nu. Är det ordentligt kollat och att det inte är så stor risk för biverkningar tycker jag det är det rimliga att göra.