Fortsatt explosionsrisk efter storbrand

Johanna Engman/TT

Ida Vanhainen/TT

Uppdaterad 2021-04-16 | Publicerad 2021-04-15

Under tidig torsdagsmorgon brann det kraftigt i en gummiverkstad i Malå.

Efter den häftiga branden i en gummiverkstad i Malå på torsdagsmorgonen finns det fortfarande risk för explosion i den nedbrunna byggnaden.

Avspärrningarna kommer därför att bli kvar till fredag eftermiddag.

Efter många timmars hårt arbete av räddningstjänsten i Malå och närliggande Norsjö var den kraftiga branden i gummiverkstaden i Malå under kontroll.

– Den är i stora drag släckt, vi har kontroll på den och det finns ingen spridningsrisk längre. Så småningom kommer vi börja rensa upp vid brandområdet, sade Ulf Lundström, räddningschef i Malå när TT pratade med honom vid 10:30 på torsdagen.

Larmet kom klockan 03.13 natten och sedermera skickades ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) ut om att boende i området borde gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation till följd av den svarta rök som bildades när gummit i byggnaden förbrändes.

Varningen låg kvar en bra bit in på dagen då det fortfarande kom giftig rök från brandplatsen.

Inne i byggnaden fanns en acetylentub och explosionsrisken var överhängande under släckningsarbetet och tvingade räddningstjänsten att hålla sig på avstånd. Under dagen fattades också beslut om att avspärrningarna skulle vara kvar till fredag eftermiddag då det fortfarande är stor risk för explosion, skriver Norran.

Industribyggnaden som branden startade i är i nuläget helt utbrunnen men inga uppgifter om personskador har rapporterats kopplade till händelsen. Det är oklart hur branden startade.