Karolinska drar tillbaka varslet – ingen vårdpersonal sägs upp

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Drygt 250 läkare och undersköterskor varslades från Karolinska universitetssjukhuset.

Nu meddelar regionen att ingen i vårdpersonalen behöver sägas upp.

”Jag välkomnar detta och det är ett styrkebesked för vården i Stockholm”, skriver Irene Svenonius (M), i en debattartikel.

Ingen i vårdpersonalen på sjukhuset kommer att behöva sägas upp. Det meddelar Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, i en debattartikel i Aftonbladet.

Det var i november förra året som Karolinska varslade 350 undersköterskor och 250 läkare. I februari i år sänktes varslet till 266 läkar- och underskötersketjänster.

Förhandlingarna om neddragningarna sattes på paus när coronapandemin slog till. Men nyligen återupptogs de igen, vilket ledde till kraftiga protester från såväl personal som oppositionspolitiker.

Enligt Svenonius behöver nu ingen vårdpersonal sägas upp. Sjukhuset har i stället valt att banta ner på administrativ personal, naturliga avgångar och viss omflyttning av personalresurser. Det här innebär att sjukhuset har färre administratörer och direktörer vilket skapar mer resurser till vårduppdraget.

Sjukhuset kan nu enligt henne möta sitt uppdrag och samtidigt klara av ekonomin.

”I dag meddelar Karolinska universitetssjukhuset efter genomgång av antal anställda och behoven för att klara vården att ingen vårdanställd kommer att behöva sägas upp. Jag välkomnar detta och det är ett styrkebesked för vården i Stockholm – och för Karolinska.” skriver Svenonius i debattartikeln.

Publicerad:

LÄS VIDARE