Anhörigföreningen kräver ny utredning

Av: Anders Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De har aldrig trott på den officiella versionen att bogvisiret skulle vara orsaken till Estonias förlisning.

När det nu finns ett hål dokumenterat i skrovet anser anhörigföreningen SEA att det måste göras ny undersökning av haveriorsaken.

– Och det behöver ske skyndsamt och transparent, säger Lennart Berglund, ordförande i SEA till Aftonbladet.

Lennart Berglund från Säter förlorade sina svärföräldrar i Estonia-katastrofen 1994.

Senare samma år var han med och bildade SEA, Stiftelsen Estoniaoffren och anhöriga. Med sitt starka engagemang åtog han sig uppdraget som ordförande, något han som innehar fortfarande.

Han anser att myndigheternas agerande efter haveriet inbegriper en trolig mörkläggning. I vilket fall har sanningen inte kommit fram, är hans och SEA:s fasta övertygelse.

”Största skandalen i modern tid”

– Hanteringen av Estoniakatastrofen kan vara den största svenska skandalen i modern tid! Så känner jag, säger Lennart Berglund.

Fynden som nu gjorts stödjer det de hävdat hela tiden.

– Jag är ju inte förvånad över att de hittat ett hål, det har ju experter sagt sedan strax efter förlisningen. Det måste vara ett hål under vattenlinjen annars sjunker hon inte så där.

– Men jag är förvånad över att det var så enkelt att hitta det. Kanske också över storleken, det är ju ett stort hål!

Skadan är belägen ungefär i vattenlinjen, en tredjedel akteröver på Estonias styrbordssida. Här åskådliggjord i en grafik.
Foto: DPLAY
Skadan är belägen ungefär i vattenlinjen, en tredjedel akteröver på Estonias styrbordssida. Här åskådliggjord i en grafik.
Foto: Dplay
Undervattensbild från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.

Lennart Berglund är en av några få som fått se filmbilderna i förväg på det närmast sensationella fyndet. Han och föreningen SEA förbereder sig nu inför nästa steg.

”Tala om vad som har hänt!”

– Vi kommer helt enkelt bara kräva att den svenska regeringen talar om för oss vad det är som har hänt.

Foto: TT
Lennart Berglund, ordförande i SEA, Stiftelsen Estoniaoffer och anhöriga tillsammans med Kung Carl XVI Gustaf vid en minnesstund vid Estoniamonumentet på Djurgården i september 2014.

Lennart Berglund anser att det är svårt att frigöra sig från misstanken att hålet förmodligen varit känt av myndigheterna ända från början.

– Vi har ju begärt ut handlingar från både Säpo och Must, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, men det är ju nobben. De hemligstämplar allt!

Det finns handlingar som ni har fått nej till alltså?

– De säger inte ens om de har något, det hänvisas till rikets säkerhet, trots att det gäller en civil fartygsolycka i fredstid.

Vad är det som gör att du befarar att det är så illa, att det rör sig om mörkläggning?

– Vi har i 20 års tid försökt få myndigheterna att göra en ny utredning, och hänvisar till mängder av experter som säger att det inte finns någon möjlighet att hon kan ha sjunkit på det här sättet hon har gjort – om det inte är ett hål under vattenlinjen.

– Nu när man hittat hålet så kan man sannolikt avfärda teorin om bogvisiret och då återstår bara en möjlighet, som man gjort allt för att dölja.

Veckorna före katastrofen användes Estonia av försvaret för smuggling av militär elektronisk utrustning från Tallinn till Stockholm. I en utredning ledd av dåvarande hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt kunde slås fast att det skett vi två tillfällen under september 1994 men inte under katastrofnatten.

Frågetecknen är sammantaget ändå så många att det måste genomföras en ny utredning och med hjälp av dykare dokumentera skadorna, skyndsamt och transparent, anser Lennart Berglund.

– Och vi vill ha full insyn och kunna utse experter som är med.

Vad tror du är den mest sannolika orsaken till hålet?

– Ja, det ser ju alltså ut som det är en påkörning från sidan, snett bakifrån, under vattenlinjen. Och vad skulle kunna ha kört på om det inte ha varit…det måste ju ha varit ett större föremål. Vad det är, det vet vi inte. Det måste redas ut!

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN