Turkiet efterlyser 82 pro-kurdiska politiker

TT-AFP

Publicerad 2020-09-25

Demonstrationerna i Turkiet 2014 utlöstes av terrogruppen IS belägring av den kurdiska staden Kobane i Syrien. Arkivbild.

Turkiska åklagare utfärdade under fredagen arresteringsordrar för 82 personer med kopplingar till det pro-kurdiska HDP-partiet. Personerna anklagas för inblandning i protester år 2014 då 37 personer dog..

Protesterna utbröt när terrorgruppen IS belägrade den kurdiska staden Kobane i Syrien, på gränsen till Turkiet. Under protesterna skadades enligt åklagarna 326 poliser och 435 boende i områdena.

De som nu ska gripas har, enligt myndigheterna, uppmanat människor att delta i protesterna. Bland brotten de anklagas för finns mord, mordförsök, plundring och brännande av turkiska flaggan.

Den turkiska regeringen har länge betraktat HDP som terrorstämplade PKK:s politiska gren. HDP förnekar allt samröre med PKK och säger att partiet utsätts för politisk förföljelse.

– Den här operationen är inte bara ett angrepp mot HDP, utan också mot demokratisk politik och mot övertygelsen att bekämpa fascism, sade Mithat Sancar, en av HDP:s ledare, under fredagen.

Flera av de anklagade är nuvarande parlamentariker för HDP, andra tillhörde tidigare partiets toppskikt. Några av dem har redan gripits, däribland en kurdisk borgmästare i östra Turkiet.

Av 65 borgmästare från HDP som valdes i lokalvalen förra året har 47 avsatts av myndigheterna och ersatts av icke-valda myndighetsföreträdare.

Turkiet har kritiserats av flera människorättsorganisationer och av EU för gripanden av oppositionella.

ANNONS