FN: Våldtäkt har använts som vapen i Tigray

TT TT-AFP

Publicerad 2021-01-22

Flyktinglägret Umm Rakouba i östra Sudan, dit många Tigraybor flytt undan striderna i norra Etiopien. Arkivbild.

FN har tagit emot rapporter om att våldtäkter och andra sexuella övergrepp har använts som vapen i samband med konflikten i Tigray i norra Etiopien.

Pramila Patten, FN:s särskilda representant i kampen mot sexuellt våld i konflikter, säger sig vara djupt oroad av uppgifter från det krigshärjade området, däribland anklagelser om "ett stort antal" våldtäkter i regionhuvudstaden Mekele, som regeringen i Abbis Abeba sedan snart två månader säger sig kontrollera.

"Det finns också stötande uppgifter om personer som ska ha tvingats våldta sina egna familjemedlemmar under hot om våld", säger Patten i ett uttalande.

"Vissa kvinnor uppges också ha blivit tvingade av militärer att ha sex i utbyte mot grundläggande förnödenheter", fortsätter hon.

Patten uppmanar alla parter i konflikten att iaktta nolltolerans mot sexuellt våld.

Etiopiens premiärminister, fredspristagaren Abiy Ahmed, beordrade den militära insatsen mot Tigray i början av november, med motiveringen att styrkor lojala med regionens styrande parti TPLF gått till attack mot en militärförläggning. I slutet av månaden utropades seger, efter en offensiv som dödat tusentals och drivit tiotusentals på flykt till Sudan.

Ledarskiktet i TPLF är dock på fri fot, och har sagt sig vilja fortsätta strida.