Malmö stad om Förintelsemuseet: ”Förlorade kampen”

Publicerad:
Uppdaterad:
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), talar under det digitala minnesevenemanget. Skärmavbild.
Foto: Malmö stad
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), talar under det digitala minnesevenemanget. Skärmavbild.

NYHETER

Efter en lång process kom igår beskedet att det planerade statliga förintelsemuseet inte hamnar i Malmö – utan Stockholm.

Dagen efter, vid ett digitalt evenemang på Förintelsens minnesdag, uttryckte kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad sitt missnöje och belyste bandet mellan Malmö och minnet av Förintelsen.

– Malmö är den stad som en stor majoritet av överlevarna som kom till Sverige anlände till, sade Katrin Stjernfeldt Jammeh.

I dag, den 27 januari, är det exakt 76 år sedan sovjetiska trupper nådde koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i södra Polen. 1995 blev dagen en nationell minnesdag för Förintelsen i Sverige, och några år senare införde FN den som internationell minnesdag.

Malmö stad höll under eftermiddagen en minnesceremoni med föreläsningar om bland annat antisemitism nu och då. Under det digitala evenemanget hölls tal och samtal om Förintelsens grymheter mot judar, romer, homosexuella, personer med funktionsvariationer och personer från andra minoriteter. I Malmö finns en stark koppling då många av överlevarna från Förintelsens läger kom till staden efter befrielsen, belyste kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) under minnesevenemanget.

– Malmö är en pusselbit i minnet av Förintelsen. Malmö är den stad som en stor majoritet av överlevarna som kom till Sverige anlände till. Röda korsets forskning visar att det räddades cirka 15 000 kvinnor män och barn med de vita bussarna. En liten skärva i det stora hela, men ändå så viktigt för enskilda människor, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Med hjälp av en stark mobilisering kunde ett fungerande flyktingmottagande skapas. Över en natt gjordes Malmö Museer om till flyktingförläggning och Malmö Borgarskola gjordes om till reservsjukhus. De vita bussarna och fartygens ankomst lever i hög grad kvar i stadens DNA.

Foto: STR/AP/ TT
Blommor på järnvägsspåren i Auschwitz-Birkenau på minnesdagen den 27 januari 2008.

Museum öppnar – i Stockholm

På tisdagskvällen kom beskedet att ett statligt Förintelsemuseum ska öppnas – men i Stockholm.

– Tyvärr förlorade vi kampen om det statliga museet om Sverige och Förintelsen. Beskedet kom från Regeringen igår att det kommer att förläggas i Stockholm, och det är förstås en besvikelse att man missar chansen att göra den tydliga kopplingen till de historiskt viktiga platserna i Malmö och i Skåne. Museet hade betydligt mycket då inget liknande finns för skolorna och allmänheten i södra Skåne, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh under minnesdagen.

– Men kampen mot rasismen går vidare och hela processen har visat ett fantastiskt stort engagemang. Och beslutet att inrätta ett museum är förstås bra.

Frida Trollmyr (S), Malmö stads kulturkommunalråd, uttryckte också besvikelse.

– Malmös kommunledning har drivit frågan om att ett statligt museum om Förintelsen skulle läggas här i vår stad. Det var med stor besvikelse som vi igår mottog regeringens besked om att man valt att förlägga det här museet i Stockholm. Det här museet hade varit ett bra komplement till vårt arbete kring de här frågorna, men vi kommer inte låta beskedet stoppa oss. Nu fortsätter vi framåt, tillsammans, för ett öppet Malmö fritt från rasism och diskriminering, säger Frida Trollmyr.

I höst kommer Malmö stad stå värd för en internationell konferens till minne av Förintelsen. Exakt i vilken form detta görs är just nu oklart på grund av pandemiläget.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE