Israeliska pensionärer firar efter vaccin

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-20

Den snabba vaccineringen av äldre i Israel har ingjutit hopp i en åldersgrupp som i stor uträckning har isolerats under pandemin. På ett boende i staden Netanya har man firat stegen mot normalitet med ballonger och dans.

Fortfarande iklädda munskydd klev de ut på äldreboendets dansgolv för att fira att de som bor där – och på andra håll i Israel – har fått den andra dosen covidvaccin.

– Jag är lika glad som en fri fågel, tack och lov att allt det här kommer att få ett slut, säger den pensionerade lärarinnan Pnina Dembinsky, 70.

– Vi kommer att vara fria, kunna gå ut, träffa våra familjer, vänner och njuta av livet på det sätt som vi är vana med, på samma sätt som vi gjorde för ett år sedan. Vi kommer att återgå till normala liv.

Israel har vaccinerat 2,4 miljoner människor och räknar med att 70 procent av befolkningen ska vara vaccinerad i slutet av mars/början av april. Trots det befinner sig landet i en tredje lockdown i ett försök att stävja smittspridningen ytterligare.

Israel är det land i världen som har vaccinerat störst andel av sin befolkning. Av de som har fått vaccinet har mer än 1 av 20 redan fått den andra dosen.