Polisen: ”De kriminella känner sig jagade”

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2020-10-21

Lisa Pedersen, trygghetschef på Angereds stadsdelsförvaltning, och Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef Göteborg nordost.

Kriminella släktnätverk har pressats tillbaka genom medveten samverkan mellan olika myndigheter i de nordöstra förorterna i Göteborg. Nu prisas arbetet.

– De kriminella säger att de känner sig jagade. Det är ett bra betyg, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef Göteborg nordost, till TT.

European Crime Prevention Award är en tävling där man varje år utses Europas bästa brottsförebyggande projekt eller verksamhet. På onsdagen delade Brottsförebyggande rådet (Brå) ut priset till vinnarna i den svenska deltävlingen: de samordnade insatserna mot kriminaliteten och kriminella nätverk i nordöstra Göteborg.

– Den här formen av samverkan tror jag är det mest verkningsfulla man kan göra, nämligen att mobilisera både kommunala och statliga myndigheter mot den här typen av nätverk, förklarade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), på plats för att dela ut priset.

Operation Tickan är ett projekt för att trycka tillbaka ett specifikt släktnätverk. Namnet Tickan syftar på en svamp som har ett nätverk av rottrådar under marken.

– Vi ser hur effektivt det blir när man kan använda olika verktyg från olika myndigheter. Det som är unikt är att vi leder arbetet lokalt. Därför tappar vi aldrig markkänningen, säger Ulf Merlander.

Byggs ut i flera steg

Arbetet påbörjades 2013 och har byggts ut i flera steg. Nu ser man tecken på framgång. Brottsligheten i området har minskat, släktnätverket känner sig pressat. Och tilliten till polisen ökar.

– För fem år sedan när en polis klev ur bilen fick han frågan "Vad har hänt?". I dag säger folk "Hej" , berättar Ulf Merlander.

Och med den stärkta tilltron får polisen mycket hjälp från boende i området.

– Vi får jättemycket mer information från de boende om de kriminella nätverken nu, även om de väljer att inte fullt ut delta i den rättsliga processen ännu.

Det kriminella släktnätverket känner sig pressat av insatsen. Några i nätverket har lämnat landet, andra har flyttat till andra platser i Sverige och någon har helt enkelt bytt namn.

Metoden, som bygger på forskning från Brå, används redan mot flera andra kriminella nätverk på andra platser i Göteborg. Och den kan komma att sprida sig vidare.

– Det sker nu liknande arbete till exempel på Hisingen och i Tynnered, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg.

Otillåten påverkan

Parallellt har också "Projekt Otillåten påverkan" drivits för att ge stöd till boende och personal som på olika sätt drabbas av de kriminella nätverkens repressalier.

– Vi måste stärka dem som jobbar i de här myndigheterna så att vi kan stå emot otillåten påverkan. Vi har märkt en motreaktion från de kriminella grupperingarna riktad mot vår personal, säger Lisa Pedersen, trygghetschef på Angereds stadsdelsförvaltning.

Projektet handlar om allt från bättre säkerhetsåtgärder, stöd till chefer, förnyade arbetsrutiner och uppmärksamhet mot försök att infiltrera myndigheterna.

– Den här problematiken är komplex. För individen är det ett arbetsmiljöproblem men i förlängningen är det ett hot mot vår demokrati. säger Lisa Pedersen.

Kampen mot de kriminella gängen och släktnätverken fortsätter att utvecklas.

– Det här är en långvarig fajt som vi måste genomföra under många, många år. Då handlar det om att rusta oss för att vara konsekventa och göra det här arbetet under längre tid, förmodligen minst 10–15 år, säger Erik Nord.

Följ ämnen i artikeln