Socialborgarrådet: Gängbrottslighet i nivå med terror

Uppdaterad 2020-10-08 | Publicerad 2020-10-07

Aftonbladet har avslöjat hur nära 700 personer kopplas till 30 gäng som sprider skräck i Stockholm.

Efter granskningen ”Nätverken” berättar Stockholms stad nu hur man planerar slå hårt mot de kriminella.

– Det är otroligt viktigt nu att fortsätta hålla fokus, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Nio av tio av de nära 700 individer som polisen kopplar till gängen är dömda för brott. I många fall rör det sig om grov brottslighet.

De 30 nätverken är spridda över hela Stockholmsregionen.

– En slutsats man får av det är att vi måste jobba mer mellan kommungränser än tidigare. Arbetet mot gängkriminalitet ser inga kommungränser, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd.

I ett projekt mellan Stockholms stad, polisen och Kriminalvården har aktörerna försökt hitta ett sätt att samverka på individnivå om kriminella i Järvaområdet för att stävja det dödliga gängvåldet.

Socialborgarråd Jan Jönsson (L), finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och Stephan Kiernan, chef för spaningssektionen i Stockholm Nord.

Jämför med terrornätverk

Den typen av informationsutbyte förhindras ofta av sekretesslagstiftningen.

– När det handlar om så otroligt grovt våld skulle man behöva undersöka om man i de fall kan minska sekretess mellan polis och socialtjänst, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd.

I dagsläget kan sekretessen lättas vid misstanke om terrorbrott.

– Jag skulle säga att den brottslighet vi ser nu ibland kan vara på samma nivå som ett terrornätverk skulle kunna genomföra, säger Jönsson.

Anna König Jerlmyr vid en diskussion i stadshuset.

Satsar mot välfärdsfusk

Stephan Kiernan, chef för spaningssektionen i Stockholm Nord, deltar från polisens sida i projektet som fått namnet ”Trefas”. Han lyfter fram att samverkan lett till bättre anpassade orosanmälningar från polis till socialtjänst – vilket i förlängningen ska kunna leda till fler lyckade insatser mot unga i riskzonen.

– Precis som vid en förundersökning måste vi ha en bra anmälan, en bra teknisk undersökning. I de här fallen måste vi ha en väldigt, väldigt tydlig orosanmälan för att det ska kunnas göra en utredning, säger Kiernan.

Arkivbild.

Den 1 november inleder Stockholms stad även ett samordnat arbete mot välfärdsfusk och organiserad brottslighet.

Efter Aftonbladets första artiklar skrev justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg, båda (S), en gemensam debattartikel om hur granskningen visar utbredningen av gängen i regionen.