Färre anmälde misshandel under pandemin i Uppsala

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Antalet anmälningar gällande misshandel sjönk med 14 procent i Uppsala förra året jämfört med året innan, visar färsk statistik.

Sett till antalet anmälningar per 100 000 invånare var det dessutom den lägsta siffran hittills under 2000-talet.

Förra året fick polisen in 1 373 anmälningar om misshandel i Uppsala kommun, enligt nya siffror från Brottsförebryggandet rådet. Det är drygt 200 färre än 2019 och den lägsta siffran på 20 år, sett till antalet anmälningar per 100 000 invånare.

Enligt Martin Gunér, gruppchef vid Uppsalapolisen, kan det till viss del bero på pandemin i och med att våld i offentlig miljö ofta uppstår i krogmiljöer där färre personer samlats under det gångna året på grund av alkoholförbud efter klockan 20, restriktioner och smittspridningsläget.

Polisen har därför tagit höjd för att det kan bli stökigt när alkoholförbudet väl hävs och smittoläget inte är lika allvarligt.

– Vi tror att det kommer att bli stökiga krogkvällar med hög berusningsnivå och det kommer också leda till mer våld i offentlig miljö, säger han.

”I våras såg vi att folk höll sig hemma i ganska hög grad, trots att krogarna var öppna till tre”, säger Martin Gunér, gruppchef vid Uppsalapolisen, som inte räknar med samma återhållsamhet i år.
Foto: Privat
”I våras såg vi att folk höll sig hemma i ganska hög grad, trots att krogarna var öppna till tre”, säger Martin Gunér, gruppchef vid Uppsalapolisen, som inte räknar med samma återhållsamhet i år.

”Man söker inte bråk på samma sätt”

Generellt har det dock blivit lugnare på stan under de senaste åren, upplever gruppchefen. Och det kan ha flera förklaringar.

För det första så har polisen jobbat mer strategiskt med krögare, kommunen och ordningsvakter för att minska stöket och för det andra så dricker man generellt inte riktigt lika mycket i dag som tidigare. Numera får många även ragg via en app eller hemsida i stället för via baren, där missförstånd kan leda till konflikter. Sen har även mentaliteten förändrats, menar Gunér.

– Jag upplever att det inte är lika stridslystet som det var förr. Man söker inte bråk på samma sätt. Vi hade fler grupperingar nere på stan som verkade söka konflikter i just krogmiljöer när jag började jobba i Uppsala 2009. Man kände att det låg i luften och att någon snart skulle åka på stryk. Det ser jag inte alls lika mycket av i dag.

Vad det beror på vet han inte säkert. Men han misstänker att det är en kombination av att grupper som är involverade i narkotikahandel försöker hålla en lägre profil i dag samtidigt som samhällsklimatet förändrats överlag.

– Det är inte lika modernt att vara någon slags slagskämpe, utan man ser ner på det i stället.

Våld i nära relationer bör prioriteras

Gunér tror inte att benägenheten att anmäla våldsbrott i offentliga miljöer gått ner, även om det ser lite annorlunda ut i de mer utsatta områdena i kommunen.

– Där är det inte lika accepterat att anmäla brott och det finns en tystnadskultur och rädsla för gärningspersonerna som är inblandade i brotten.

Även kvinnor och män som blir misshandlade av närstående kan ha svårare att anmäla förövaren, vilket gör det än viktigare att agera kraftfullt vid larm om våld i nära relationer, menar Gunér.

– Man bör prioritera de ärendena som vilket annat grovt våldsbrott som helst. När det är en pågående misshandel ute så skickar man två eller tre bilar utan problem men när det är en granne som larmar om att det är bråk och skrik och stök så skickar man oftast en ensam polisbil. Det handlar ofta om kvinnor som är utsatta när det är grannen som ringer in och det är ofta kvinnor och män i affekt. Är de villiga att medverka i utredningen så är de ofta det de första timmarna, men sen börjar känslorna komma tillbaka och de tar tillbaka det de berättat. Då är det väldigt viktigt att man samlat så mycket bevis som möjligt i början och vi har försökt och trycka på att man ska skicka fler resurser redan från början för att lägga en bra grund för en bra brottsutredning.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN