M-källor: Kan bli stökigt när SD tar över utskott i riksdagen

Publicerad 2022-09-26

Sverigedemokraterna får dubbelt fler ordförandeposter i riksdagen än Moderaterna. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet väcker förhandlingsresultatet oro i M-leden – där man befarar att Sverigedemokraterna kan få oproportionerligt stor makt över regeringens politik.

– Det kommer bli extremt stökigt, säger en centralt placerad M-källa.

Ordförandeposterna i riksdagens utskott är avgörande för att regeringens politik och lagförslag ska kunna gå igenom. Bland riksdagsledamöter ses utskotten i många fall som regeringens förlängda arm.

Efter att partierna på högersidan i går presenterade sin uppgörelse står det klart att Sverigedemokraterna får dubbelt fler ordförandeposter i riksdagen än Moderaterna.

Utfallet väcker enligt Aftonbladets uppgifter oro bland moderater. 

– Att Sverigedemokraterna som troligen inte kommer att sitta i regeringen ska sitta och lotsa igenom regeringens politik kommer att bli extremt stökigt. De kommer vara hur obstruerande som helst när de inte håller med regeringen, säger en centralt placerad M-källa.

Ulf Kristersson säger att det stora antalet presidieposter var ”ett naturligt krav” från Sverigedemokraterna.

– Det var naturligtvis en förhandling om det samlade parlamentariska arbetet där talmanspresidiet är en del och där ledningen av utskotten var en del. Det var ett naturligt krav från SD:s sida men också en naturlig överenskommelse där de kommer att vara en viktig partner till en ny regering i riksdagen, så det var helt naturligt, säger Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under en pressträff i riksdagen.

Viktig roll

Källan menar att Sverigedemokraterna genom ordförandeposterna får möjlighet att förhala ärenden och lagförslag och kan komma att använda det som påtryckningsmedel gentemot regeringen.

– Det kommer inte att bli enkelt att hantera. I synnerhet i ett parlamentariskt minoritetsläge där riksdagen är väldigt stark blir ju presidieposterna viktiga, för det är så du måste få igenom regeringen politik, säger en annan M-källa.

Bland flera moderater finns 2018 års uppgörelse kring presidieposterna i färskt minne där partiledaren Ulf Kristersson förhandlade bort presidieposter till Liberalerna och Centerpartiet som man hoppades kunna ”säkra” genom ett regeringssamarbete, vilket sedan inte lyckades. I stället blev det S-ledaren Stefan Löfven som kom att bilda regering.

– Inflytandet i utskotten under den gångna perioden har varit begränsat vilket har varit lite ohanterligt, säger en M-källa.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under valet av talman i riksdagen

Avtal kan förhindra bråk

Statsvetaren Jenny Madestam pekar på att det viktigaste när det gäller makten i utskotten är majoritetsförhållandena och där spelar ordförandeposten inte så stor roll – så länge det inte blir helt jämnt och då går utslagsrösten till ordförandens favör.

– I och med att hela tanken nu är att man gör en överenskommelse får man väl utgå ifrån att en sådan landar i något som båda parter kan vara nöjda med och därmed inte behöver obstruera eller vara missnöjda och bråka. Men det kan mycket väl vara frågor där man inte kommer hitta en gemensam lösning och då är det klart att det öppnar upp för att man gör upp åt andra håll, säger Jenny Madestam.

Statsvetaren Jenny Madestam fotograferad på Södertörns högskola.

”Tydligt tecken”

Hon vill inte spekulera vilket förhandlingsläge Sverigedemokraterna nu har gentemot Moderaterna i och med att frågan om presidieposter är avgjord innan en uppgörelse är på plats.

– Att Sverigedemokraterna fick de här presidieposterna och andre vice talman är väl ett tydligt tecken på att det inte blir någon regeringsposition för Sverigedemokraterna men det är svårt att dra några andra slutsatser just nu, säger Jenny Madestam.