Nya budgettrenden: Laga mat i diskmaskinen

Diskmaskinsmat – nej, vi skojar inte.

Att laga mat i diskmaskinen samtidigt som man har en disk igång trendar nu när elpriserna skenar.

Aftonbladets Lina Dawood har testat att laga fisk i disk.

Det sägs att folk i tuffare tider blir mer kreativa. Med skenande elpriser och hög inflation trendar nu ”dishwasher cooking” på sociala medier.

I grupper på Facebook tipsar folk om vad och hur man lagar mat bäst i maskinen – för att spara el och pengar. Även i podcasten ”Recept tack”, diskuteras den nya trenden.

Fenomenet är dock inte helt nytt. Redan 2013 rapporterades om hur man på bäst sätt lagar mat i diskmaskinen.

Egentligen skulle man kunna säga att diskmaskinen fungerar som en billig version av köksredskapet sous-vide, franska för "i vakuum". Det är en form av matlagning där man packar in det som ska lagas i vakuumpåsar och låter de ligga i vatten- eller ångbad i flera timmar.

Fisk anses enligt flera på sociala medier lämpa sig särskilt bra att tillaga i diskmaskinen eftersom den ångas i hettan från vattnet.

Aftonbladet har därför testat att laga lax och sparris i diskmaskinen.

För att undvika att maten kom i kontakt med diskmedel eller smuts från disken använde Aftonbladet sig av en lufttät behållare.

”Minskar energianvändningen rent teoretiskt”

Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, säger att han förstår själva principen men vill som energiexpert inte uttrycka sig om huruvida det är någonting man bör testa eller inte.

– Men rent teoretiskt kan energianvändningen minska. Däremot sparar man marginellt. En diskmaskin drar 1,5 kWh per disk, teoretiskt skulle man spara 0,5 kWh om man tillagar maten i diskmaskinen. Dessutom ska man ju alltid fylla diskmaskinen och ska man ha mat där också går den ju inte att fylla helt, säger han.

Istället rekommenderar Lasse Ejeklint några ”välbeprövade metoder”:

– Mikrovågsugnen ger otroligt mycket för lite energi. I stället för att ha en plåt i varmluftsugnen, ha två. Låt vattenkokaren göra jobbet istället för att koka vatten direkt på plattan. Och låt de frysta grönsakerna tina i kylen. Använder man sig av dessa metoder sparar man mer energi.

Publisert:

LÄS VIDARE